Rusya neden Ukrayna'ya savaş açtı? İki ülke neden savaşıyor?

Rusya neden Ukrayna'ya savaş açtı? İki ülke neden savaşıyor?

Ukrayna ve Rusya arasındaki gerginlik haftalardır sürüyor ancak son birkaç gündür krize dönüştüğüne tanıklık ediyoruz. Çarşamba gecesi de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Donbas bölgesine askeri bir operasyon başlattığını duyurdu.

Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan gerilim uzun yıllar öncesine dayanıyor. Sovyetler Birliği''nin 1991 yılında dağılması ile birlikte Rusya, Ukrayna ve Belarus Bağımsız Devletler Topluluğu kuruldu. Ayrılmanın ardından Belarus, Rusya ile yakın bir ilişki kurarken, Ukrayna ise Batı ile yakın ilişkiler içerisinde bulundu. Rusya bu durumu kendi için bir tehdit olarak görmeye başladı.2014 yılında Ukrayna''nın otorite boşluğunu fırsat bilen Rusya ise Kırım''ı ilhak etti. Ukrayna''nın doğusundaki, Rusya sınırındaki Donetsk''te de Rusya''dan destek alan Rus yanlısı ayrılıkçılarla Ukrayna ordusu arasında da çatışmalar yaşandı. Konumu Avrupa ile Rusya arasında olan Ukrayna''da yaşayan vatandaşlar da Rus ve Batı yanlıları olarak kutuplara bölündü.2014 yılından bu yana süregelen gerginlik 2021 yılının sonlarında zirveye ulaştı. Bugün yaşanan savaşın adımları ilk olarak 2 Kasım 2021 tarihinde atıldı. 

GÜN GÜN RUSYA UKRAYNA SAVAŞI NEDENLERİ 

2 Kasım 2021: Rusya Ukrayna krizinde ilk adım Kasım ayında atılmıştı. Politika haberleri yapan Politico isimli uluslararası gazetecilik organizasyonu, Rusya''nın Ukrayna sınırına askeri yığınak yaptığına dair uydu fotoğrafları yayınladı.

18 Kasım 2021: Yayınlanan uydu fotoğraflarının ardından bir adım da Putin''den geldi. Rsuya Devlet Başkanı Vladimir Putin, genişletilmiş Dışişleri Başkanlığı toplantısında ciddi ve uzun vadeli güvenlik garantileri sağlanması yönünde talimat verdi.

5 Aralık 2021: Rusya Ukrayna krizi ile ilgili gelişmeleri ABD İstihbaratından yapılan bir duyuru takip etti. ABD İstihbaratı, Rusya''nın 170 bin askerle Ukrayna''ya askeri müdahalede bulunacağını açıkladı.

15 Aralık 2021: Rusya, ABD ve NATO''ya güvenlik garantileri olarak ifade edilen taleplerini iletti.

26 Ocak 2022: Rusya''nın taleplerine cevap Ocak ayında geldi. ABD, Rusya''nın taleplerine yazılı olarak cevap verdi.

31 Ocak 2022: NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Ukrayna''nın NATO Üyesi olmadığı için ülkeye tam anlamıyla destek sağlanamayacağını belirtti.

2 Şubat 2022: NATO Genel Sekreter Yardımcısı Mircea Geoana, Ukrayna''nın yakın gelecekte ittifaka katılmayacağını açıkladı. 4 Şubat 2022: Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Başkomutanı Valery Zalujniy, Rusya''dan Ukrayna''ya askeri bir tehdidin olmadığını dile getirdi.

11 Şubat 2022: Avrupa Birliği (AB), Ukrayna''da bulunan birincil öncelikli olanlar haricindeki diplomatik personelinin ülkeden ayrılmalarını istedi. Yeni uydu görüntüleri, Ukrayna''nın üç tarafında daha fazla Rus kuvvetinin toplandığını gösteriyor. ABD Başkanı Joe Biden, Rusya''nın işgal etmesi halinde ABD''nin Ukrayna''daki Amerikalıları kurtarmak için asker göndermeyeceğini söyledi.

12 Şubat 2022: Türkiye Dışişleri Bakanlığı''ndan yapılan açıklamada "Ukrayna’daki güvenlik durumu ülkemizce yakından takip edilmektedir. Bu çerçevede, vatandaşlarımızın Ukrayna’nın Doğu sınırındaki bölgelerine mecbur kalmadıkça seyahat etmekten imtina etmeleri tavsiye edilmektedir" ifadeleri kullanıldı. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy''den açıklama geldi. Zelenskiy "Olası savaş hakkında çok fazla şey söyleniyor ve insanlar tarih bile veriyor. Düşmanlarımızın en iyi dostu ülkemizdeki paniktir ve tüm bu bilgiler sadece panik yaratır, bize yardımcı olmaz" açıklamasında bulundu ve halkını sakin olmaya çağırdı.

14 Şubat 2022: Ukrayna''nın Berlin Büyükelçisi Andriy Melnyk, Olaf Scholz''un Kiev ziyareti öncesi ülkesinin Rus işgali ihtimaline karşı Almanya''dan 12 bin tanksavar füzesi yardımı yapılmasını istedi. Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Rusya''yı ve Viyana Belgesi''ne taraf ülkeleri 48 saat içinde Ukrayna sınırlarındaki Rus yığınağını görüşmeye çağırdı. Ukrayna''nın Birleşik Krallık Büyükelçisi Vadym Prystaiko, Kiev''in Rusya ile büyük bir çatışmayı önlemek adına uzun süredir devam eden ABD liderliğindeki NATO''ya katılma teklifinden vazgeçme olasılığının düşünüldüğünü, ancak böyle bir teklifin ülkesinin hedeflerine aykırı olacağını belirtti.

15 Şubat 2022: Moskova''nın Ukrayna''nın üç tarafında yaklaşık 150 bin askeri konuşlandırmasının ardından salı günü Rusya-Ukrayna geriliminde tansiyonu düşürücü adımlar geldi. Rusya, Ukrayna yakınındaki askeri birliklerin bazılarının geri çekildiğini bildirdi ve Batı ile görüşmelerin memnuniyetle karşılandığı belirtildi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin salı günü yaptığı açıklamada, Rusya''nın savaş istemediğini ve Ukrayna''nın bir gün NATO''ya katılma olasılığını ortadan kaldırmak için müzakerelere devam edeceğini söyledi.Aynı zamanda, Rusya''nın bir sonraki hamlesinin durumun nasıl gelişeceğine bağlı olarak değişeceğini söyledi. Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile görüşmesinin ardından konuşan Putin, Avrupa''ya füze konuşlandırılması yasağını, askeri tatbikatlara kısıtlamaları ve Moskova''nın yıllar önce masaya koyduğu diğer güven artırıcı önlemleri Batı’nın tartışmayı kabul ettiğini söyledi.

16 Şubat 2022: Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Igor Konashenkov, Rusya''nın Ukrayna sınırına yakın askeri bölgelerdeki bazı birimlerin geniş çaplı hazırlık tatbikatlarını tamamladığını ve üslerine demiryolu, karayolu taşımacılığı ile döndüklerini söyledi.

17 Şubat 2022: ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Rusya''ya ait savaş uçaklarının ABD donanmasına bağlı P-8A keşif uçaklarına Akdeniz''de önleme yaptığını bildirdi. AA muhabirine açıklama yapan Pentagon Sözcülerinden Albay Mike Kafka, "Geçen hafta sonu, üç ABD Donanması P-8A uçağına Rus uçakları tarafından profesyonel olmayan bir şekilde önleme yapıldığını doğruluyoruz." dedi. Sputnik, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri''nin Perşembe günü 02.30''da Luhansk''taki Rus yanlısı ayrılıkçıların bulunduğu dört bölgeye havan topları ve el bombaları ile saldırdığını duyurdu. Reuters''ın haberine göre Rusya yanlısı ayrılıkçılar, Perşembe günü Ukrayna hükümet güçlerini kendilerine ateş açmakla suçladı. Ayrılıkçı grupların iddiasına göre Ukrayna''dan son 24 saat içinde dört bölgeye dört kez ateş açıldı.

18 Şubat 2022: Rusya-Ukrayna krizi ve gündeme dair pek çok konuya ilişkin Kremlin''den açıklama yapıldı.Ukrayna''nın doğusundaki karşılıklı ateşkes ihlalleri suçlamalarına ilişkin Kremlin''den yapılan açıklamada "Donbas''taki durum çok tehlikeli" ifadeleri kullanıldı. Rusya''ın yarın yapacağı nükleer tatbikata ilişkin ise Kremlin''den "Putin''in takip etmesi bekleniyor, bu rutin sürecin bir parçasıdır" yanıtı verildi.ABD''li diplomatın sınır dışı edilmesine ilişkin sorulara da yanıt veren Kremlin durumu "Provokasyonlara verilen yanıt" olarak değerlendirdi. Rusya Devlet Başkanı Putin, Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko ile görüşmesi sonrası basın toplantısında "Ukrayna yönetimi sürekli gerilim körüklüyor" açıklamasında bulundu. Ukrayna’nın doğusundaki Donbass Bölgesi’nde savaş çıkacağına yönelik başlayan kriz akşam saatlerinde bombalı saldırıya neden oldu.Ukrayna Genelkurmay Başkanı Valeriy Zaluzhny ise Donbass Bölgesi’nde yaşanan gerilimden sonra sosyal medya hesabından bir açıklama yayınlayarak, Donetsk’e bir saldırı gerçekleştirmediklerini, olayın Rusya ve destekçileri tarafından gerçekleştirilen bir provokasyon olduğunu savundu. ABD Başkanı Joe Biden, "Rus güçleri Ukrayna''ya saldırmak niyetiyle hazırlık yapıyor önümüzdeki günler içerisinde. Ukrayna''nın başkenti olan, 2.8 milyon masum insanın yaşadığı Kiev''i hedef alacaklarını bekliyoruz" dedi.

19 Şubat 2022: Rusya Yasal Enformasyon İnternet Portalı''nda Putin’in yayımlanan kararına göre, Rusya Silahlı Kuvvetlerinde, Rusya Ulusal Muhafız Birliklerinde, devlet güvenlik kurumlarında ve Federal Güvenlik Servisi kurumlarında askerlik görevi ile ilgili olarak yedekte bulunan Rusya Federasyonu vatandaşlarına 2022 yılında eğitime alınmaları için çağrı yapıldı. Ukrayna ordusu ayrılıkçıların açtığı ateş sonucu bir Ukrayna askerinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

24 Şubat 2022: Rusya, Ukrayna''nın doğusundaki Donbass bölgesine operasyon başlattı. Saat 05.51''de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna''nın doğusundaki Donbas''a özel askeri operasyon başlattıklarını duyurdu. Putin, Ukrayna askerlerine "Derhal silahlarınızı bırakıp evinize dönün" çağrısında bulundu. Diğer yandan Ukrayna''nın başkenti Kiev''de patlama ve siren sesleri duyuldu. CNN, Belaruslu askerlerin de Rus birliklerine katıldığını ve Belarus sınırı üzerinden Ukrayna''ya ilerlediğini bildirdi. Ukrayna''nın başkenti Kiev''de büyük patlama sesleri duyuldu. Rusya’nın başlattığı askeri operasyonun ardından Kiev’de duyulan patlama sesleri nedeniyle paniğe kapılan halk, kenti terk etmeye başladı. Reuters''ın aktardığı habere göre Kiev''de başka patlamalar da gerçekleşti.

25 Şubat 2022: Savaşta 2. gün... Başkent Kiev''de yerel saatle 04.20''den sonra art arda patlamalar yaşandı. Ukrayna''nın başkenti Kiev''de konutlara roket düştü, 3 sivil yaralandı. Dün de Kiev''in yanı sıra Harkov, Kramatorsk, Mariupol, Mykolaiv ve Odesa kentlerinde yerel saatle 04.50''den sonra art arda patlamalar yaşanmıştı. Özellikle Kiev''de çok sayıda patlama meydana gelirken kentte sirenler çalmıştı. Bazı siviller kenti terk etmeye çalışırken bazıları da metro istasyonları ve evlerinin bodrumlarına sığınmış, banka ve eczane önlerinde kuyruklar oluşmuştu. Akşam saatlerinde Rus ordusu birçok kente havadan ve karadan operasyonlar düzenlerken, birçok asker ve sivil bu saldırılarda hayatını kaybetti. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, "Rusya askeri ve sivil hedefleri vuruyor" dedi. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Rusya''nın saldırısında 137 kişinin hayatını kaybettiğini 300''den fazla kişinin yaralı olduğunu söyledi.

İlgili Haberler