Rus teknolojisine karşı üç süper güçten 'birleşme' kararı 

Rus teknolojisine karşı üç süper güçten 'birleşme' kararı 

Rusya'nın Ukrayna'da hipersonik füzeleri başarıyla test ettiğini açıklaması üzerine Batı ülkeleri harekete geçti. The Times'da yer alan habere göre, AUKUS ülkeleri ABD, İngiltere ve Avustralya, Rus teknolojisine yetişebilmek için 'birleşme' kararı aldı.

Avustralya, ABD ve İngiltere tarafından 16 Eylül''de imzalan AUKUS anlaşmasının ardından, Avustralya''nın Fransa''yla vardığı 66 milyar dolar değerindeki dizel elektrikli denizaltı anlaşmasının ''teknoloji yetersiz bulunduğu'' için iptal edildiği açıklanmıştı. Anlaşmanın iptalini "ihanet" olarak değerlendiren Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian ise "sırtımızdan vurulduk" ifadelerini kullanmıştı. 

Rusya lideri Putin, aralarında Avangard hipersonik füzenin de bulunduğu birçok yeni silah sistemini kamuoyuna duyurduğu açıklamasında bu silah sistemleriyle dünyanın her yanındaki hedeflerin vurulabileceğini belirtmiş ve ABD''nin füze savunma sistemlerini alt edebileceklerini savunmuştu. 

UKRAYNA FÜZELERLE VURULDUKTAN SONRA ALARMA GEÇTİLER

İngiltere, ABD ve Avustralya, Rusya''nın Ukrayna''da hipersonik silahları test ettiğini iddia etmesinin ardından bu füzeleri vurabilecek bir teknoloji üzerinde birlikte çalışma kararı aldı. AUKUS güvenlik anlaşması, gelişmiş yüksek hızlı silahlar konusundaki işbirliğini, elektronik savaş ve siber yeteneklerin paylaşımını da içerecek şekilde genişletilecek. Öte yandan Rusya lideri Vladimir Putin, hiçbir ülkenin yakın gelecekte bunu başaramayacağını iddia etmişti.

BATI SİSTEMLERİ ÇARESİZ

İngiliz yetkililer, füzenin uçuş yolunu bozabilecek kilit hedeflerin gizlenmesi ve lazer silahlarının geliştirilmesinin, hipersonik silah planlarının bir parçasını oluşturacağını söyledi. Planları duyuran İngiltere başbakanlık ulusal güvenlik danışmanı Sir Stephen Lovegrove, Başkan Putin''in Ukrayna''yı işgali sonrasında müttefiklerin birlikte çalışmasının ''şimdi her zamankinden daha önemli'' olduğunu söyledi.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson''ın geçen yıl anlaşmanın denizaltı işbirliğinden daha ileri gitmesi gerektiğini önermesinden sonra, üç ülke yapay zeka, kuantum teknolojileri ve denizaltı kablolarının nasıl korunacağı üzerinde birlikte çalışmaya başladı. Hipersonik füzeler, ses hızından beş kat daha hızlı gidiyor ve Batı dünyası tarafından geliştirilen herhangi bir füze savunma sistemi tarafından vurulamıyorlar.

ÇALIŞMALAR HIZLANIYOR: ''DÜŞMAN HEDEFLERİNİ DAİMİ TEHDİT ALTINDA TUTMALIYIZ''

Rusya, Kinzhal hipersonik füzelerini Ukrayna''da kullandığını iddia ederken, analistler bu teknolojinin ilk kez savaş alanında kullanıldığını söyledi. ABD hipersonik silahları test etti, ancak İngiltere ve Avustralya teknolojiyi geliştirmenin ilk aşamalarında. İngiliz yetkililere göre planlar kapsamında üç müttefik ülke, bu tür silahların gelişimini “hızlandırmak” için hem bilgi ve teknolojiyi hem de diğer ülkelerin neler geliştirdiğine dair istihbaratı paylaşacak. 

Bir İngiliz yetkili "Hipersonik silahların gelecekteki olası çatışmalarda önemli bir yetenek olacağı konusunda hemfikiriz." dedi. Yetkili, hipersonikler sayesinde üç müttefik ülkenin ''hedeflerini sürekli tehdit altında tutarak düşmanlarını caydıracağını'' kaydederek şu ifadeleri kullandı:

"Diğer ülkelerin de bu tür teknolojilere yatırım yaptığını biliyoruz, bu yüzden hem onu kendi avantajımıza nasıl kullanabileceğimizi hem de bu tür yeteneklere karşı kendimizi nasıl savunabileceğimizi düşünmemiz gerekiyor. Araştırma ve geliştirme süreçleri, iki ana hipersonik silah türüne eğilecek: süzülen araçları ve seyir füzeleri."

''BİLİM KURGU GİBİ AMA GERÇEK''

Chatham House düşünce kuruluşundan Mathieu Boulègue, hipersonik silahların ''oyun değiştirici'' olduğunu söyledi:

"Hipersonik füzeler kendilerini hedef alan füzesavar sistemlerinden, havanın akışkanlığını kullanarak havada hareket ederek kaçabiliyor. Bu çok büyük bir yenilik. Bilim kurgu gibi ama gerçek. Mevcut nesil ve hatta belki de gelecek nesil hava savunma sistemleri bu hipersonik silahlarla boy ölçüşemez.”

Konuyla ilgili bir İngiliz kaynak, "Geride kalmak istemiyoruz. Sıfırdan başlamıyoruz ama yetişmemiz gerekiyor" dedi. İngiltere silahlı kuvvetlerinin başındaki Amiral Sir Tony Radakin, İngiltere''nin hipersonik silah edinmesi gerektiğini söyledi ve "Onlara sahip değiliz ancak olmalıyız" diye konuştu.

SESTEN 20 KAT HIZLI: PUTİN ''YAKIN GELECEKTE YAPAMAZLAR'' DEMİŞTİ

Rusya, hipersonik kıtalararası sistemi hizmete sokan ilk ülke oldu. 2019''da Putin, ses hızının 20 katından fazla hızla seyahat edebilen nükleer yetenekli Avangard hipersonik füzesinin gelecekteki füze savunma sistemlerini de alt edebileceğini söyledi. Füzeler, büyük manevra kabiliyeti sağlayan bir “kayma sistemine” sahip. Putin, bu teknoloji için "Kıta menzilli hipersonik silahlar bir yana, tek bir ülke bile hipersonik silahlara sahip değil. Eğer günümüzden bahsedecek olursak, yakın gelecekte de herhangi bir ülkenin böyle bir silahı üretebileceğini sanmıyorum.” ifadelerini kullanmıştı.

İlgili Haberler