Kısırlık için yeni yöntem
Gelişen teknoloji ile birlikte, çeşitli hastalıkların tedavisinde de yeni gelişmeler yaşanıyor. O rahatsızlıklardan biri olan kısırlık için de mikroçip tedavisi öne çıktı. Konu hakkında bilgilendirmede bulunan Prof. Dr. Erkut Attar, hangi durumlarda ve hangi yöntemi kullandıklarını şu ifadelerle anlattı:
“Bu yöntemlerden ilki aşılama işlemleri için kullanılan sperm sayısı daha iyi olan vakalara uygulanmaktadır. Mikroenjeksiyon işleminde kullandığımız spermleri seçmek için de kullandığımız 2 ayrı mikroçip çeşidi bulunuyor. İlk üretilen mikroçipleri kullanabilmek için yeterli sayıda hareketli sperme ihtiyaç varken en son üretilen mikroçipler çok az sayıda hareketli sperm olsa bile kaliteli spermi seçme imkânı sağlamaktadır.”
"EN HASARLI OLANI ALIYORUZ"
En az hasarlı DNA'yı seçtiklerini belirten Prof. Dr. Erkut Attar, bu nedenle tüp bebek tedavilerinde sperm seçiminin çok büyük önem taşıdığını söyledi.Prof. Dr. Attar, “Mikro akışkan çipler sayesinde sperm kalitesinin ve hareketliliğinin düşük olduğu örneklerde morfolojik olarak daha iyi, hareketli ve DNA hasarı en az olan spermlerin, hareketsiz, olgunlaşmamış ve düşük kaliteli spermlerden süzülüp ayrılarak toplanmasını sağlanabiliyor” diye konuştu.
"UYGUNLUĞUNA BAKIYORUZ"
Hastaların yapısının uygulamada çok önemli olduğunu söyleyen Prof. Dr. Attar, “Spermi doğru şekilde mikro kanalcıklara yükleyebilmek ve sonrasında spermleri toplayabilmek, semen (sperm) örneğinin mikroçip yöntemi için uygun olup olmadığı uygulanacaksa hangi mikroçipin hastaya kullanılacağına karar vermek önemlidir” şeklinde konuştu.