Cuma günü Brent petrolü, yüzde 1,3'lük bir düşüşle varil başına 82 dolara gerilerken, ABD ham petrolü ise 78 doların altında seyretti.
Çin'in zayıf kredi ve enflasyon verileri, dünyanın en büyük petrol ithalatçısı olan ülkede talebin artışında zorlanıldığını işaret etti. Bu durum, hisse senetleri ve bazı emtialar da dahil olmak üzere riskli varlıklar üzerinde baskı oluşturdu.
Bu arada arz cephesinde, Irak Petrol Bakanı Hayyan Abdul Ghani hafta sonu Bağdat'ın üretimi yeterince kıstığını ve daha fazlasını kabul etmeyeceğini ifade etti.
Ancak daha sonra herhangi bir kararın OPEC'in meselesi olduğunu ve grubun kararına bağlı kalacaklarını belirtti. OPEC+ ise 1 Haziran'da bir araya gelecek.
Orta Doğu'daki gerilimlerin tetiklediği risk priminin büyük kısmını oluşturmasıyla birlikte, ham petrol fiyatları Nisan ortasından bu yana düşüş eğiliminde.
Ayrıca, karışık talep görünümü de fiyatları baskı altında tutuyor. Piyasanın en önemli ölçümlerinden biri olan zaman yayılımları, koşulların daha az sıkı hale geldiğini gösteriyor.
Vanda Insights'ın kurucusu Vandana Hari, şunları dile getirdi:
"Gazze'ye dair jeopolitik risklerdeki azalma eğilimi, ham petrolün hafifçe aşağı yönlü bir baskı altında kalmasını beklememe sebep oluyor."
Hari ayrıca, Irak'ın OPEC+ arzına dair yorumlarının "çay fincanı içinde fırtına" etkisi yarattığını belirtti.
OPEC'in ikinci büyük üreticisi olan Irak, mevcut üretim kısıtlamalarını tam olarak uygulamadaki başarısızlığı nedeniyle grup içinde bazı rahatsızlıklara yol açtı.
Ancak çoğu piyasa gözlemcisi, geniş OPEC+ grubunun kolektif yedek kapasiteyi artırsa bile kısıtlamaların ikinci yarıda da devam edeceğini öngördü.