ÖTV BEKLENTİSİ PİYASAYI ETKİLEDİ: TEDARİKTE VE FİYATLARDA BÜYÜK VURGUN!
Resmî Gazete''de yayımlanmış olan düzenleme ile birlikte, Cumhurbaşkanı''nın motorlu araçlardaki özel tüketim vergisi ve matrahlarının alt ve üst sınırını 3 katına kadar çıkarabileceği veya sıfıra indirebileceğine dair yapılan karar, 2. el araç piyasasını olmuşuz etkiledi.
Yapılan bu düzenleme ile birlikte ÖTV indirimi beklentisi oluşumunun piyasayı olumsuz etkilediğini açıklayan Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkanı Aydın Erkoç, "Maliyet artışları, döviz kurunun dalgalı seyri ve arz talep dengesinde yaşanan sıkıntılar, sektörü olumsuz etkilerken, otomobil sahibi olmayı da zorlaştırdı. Yaz aylarının gelmesi ve bayramın yaklaşması sektörün hareketli günler geçirmesini sağlamıştı. Ancak şu an piyasa durma noktasına geldi" ifadelerine yer verdi.
Sektör açısından birçok fiyat artırıcı ve kötü etmenlerin bulunduğunu vurgulayan Erkoç, "Maliyet artışları, döviz kurunun dalgalı seyri ve doğal olarak arz talep dengesinde yaşanan sıkıntılar, sektörü olumsuz etkilerken, vatandaşlarımızın otomobil sahibi olmasını da zorlaştırdı. Pandemi sebebiyle yaşanan çip krizi ve lojistik sıkıntısı da hala devam ediyor. Piyasaya araç girişinin olmamasının yanında stokçuluk yapılması da fiyatları yükselten etmenlerden biri. Bu sorunların yanı sıra son dönemde gündeme gelen ÖTV indirimi söylentileri de tüketicilerin beklemede kalmasına sebep oldu. Günümüz koşullarında kısa vadede ÖTV indiriminin yapılacağını ya da fiyatların düşeceğini düşünmüyoruz" ifadelerine yer verdi. Ayrıca temmuz ayı itibariyle yetki belgesinin de zorunlu olacağına değinerek 2. el araç sektöründe yer alan sorunların giderilmesine yönelik yönetmeliğin bir an önce uygulanması gerektiğini belirten Erkoç, "İkinci el araç ticaretine yönelik düzenleme uygulanmaya başlandığı takdirde devletin vergi kaybının ve tüketici mağduriyetlerinin önüne geçilecektir. Denetimlerin yapılmaması fiyatların artmasına da sebep oluyor. Meslekle alakası olmayan kişiler, hiçbir vergi ödemeden araç alıp satıyor ve piyasanın fiyat dengesi bozuluyor. Ayrıca yurtdışından bazı firmaların büyük sermaye ile ülkemize gelerek piyasadaki tüm araçları toplayıp stokçuluk yapması da fiyat artışlarında büyük bir etmen" ifadelerini kullandı.
Sorunları belirttikten sonra ise enflasyon artışının ve piyasada yaşanan sıkıntıların fiyat artışlarına sebebiyet verdiğini ifade eden Erkoç, ardından ise şu şekilde öneride bulundu:
"Geçmiş yıllarda ikinci el araç ithalatına izin verilmişti. Tüm vergilerin alınması koşuluyla, yerli üretimi etkilemeyecek şekilde tekrar hayata geçirilecek bu uygulamayla piyasaya araç girişi olacağı için fiyatların stabil kalması, hatta geri gelmesi mümkün olacaktır. Tek seferlik olarak, 3 yaşa kadar, belli koşullarda hayata geçirilecek ikinci el araç ithalatı araç tedarik sorununu ortadan kaldıracağı için piyasayı rahatlatacaktır."
Erkoç''un açıklamalarından sonra değerlendirilmesi gereken bir diğer açıklama ise otomotiv sektöründeki güncel gelişmeleri değerlendiren Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Eroldu''ya ait. Mevcut şartlara bakıldığında herhangi bir şekilde ÖTV indirimini beklenmenin gerçekçi olmadığını belirten Eroldu, "Benim şahsi düşüncem, talebin yüksek olduğu bir ortamda ÖTV indirimi beklemek çok gerçekçi değil. Tüketici talebi düşerse bu yönde bir beklenti olabilir" ifadelerini kullandı ve ardından ise serbest piyasayı vurgulayarak "Türkiye’de öngörülemeyen mali politika düzenlemeleri otomotiv sanayi üzerinde sorunlar yaratıyor. Merkez Bankası’nın ve Maliye Bakanlığı’nın aldığı parasal düzenlemeler, sanayicinin ve ihracatçının işlerini bir miktar zorlaştırıyor. Serbest piyasa ekonomisi koşullarından çok uzaklaşmamamız lazım" dedi.