Bu değişiklikle, ücret ödemeden otoyoldan geçenler, 15 gün içinde ödemeyi yapmadıkları takdirde geçiş ücretinin iki katı kadar para cezasına çarptırılacak.
Karayolları Genel Müdürlüğü'nün otoyollarda ücret ödemeden geçiş yapanlara ilişkin işlemleri düzenleyen yönetmelik değişikliği Resmi Gazete'de yayımlandı ve yürürlüğe girdi.
15 GÜN İÇİNDE ÖDEMEYENLER İKİ KATI PARA ÖDEYECEK
Yönetmelikte yapılan değişiklikle, kaçak geçiş yapıp 15 gün içinde ödemeyi gerçekleştirmeyenlere, geçiş ücretinin iki katı kadar idari para cezası uygulanacak ve ceza tebligatı yapılmayacak.
ÖDEMEYİ SÜRE İÇİNDE YAPANLAR CEZADAN MUAF TUTULACAK
Gişelerden ücret ödemeden geçiş yapan ve 15 gün içinde ödemeyi düzgün bir şekilde tamamlayan kişiler, idari para cezasından muaf tutulacak.
Bu değişiklikle, Karayolları Genel Müdürlüğü'nün sorumluluğundaki otoyollarda ücret ödemeden geçiş yapanlara yönelik düzenlemeler, "Karayolları Genel Müdürlüğünün Hizmetleri Hakkında Kanunu" ile uyumlu hale getirilmiş oldu.
YÖNETMENLİK MADDESİ
KARAYOLLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜNÜN SORUMLULUĞU ALTINDA BULUNAN OTOYOLLAR İLE ERİŞME KONTROLÜNÜN UYGULANDIĞI KARAYOLLARINDA GEÇİŞ ÜCRETLERİNİN BELİRLENMESİ VE UYGULANMASINA İLİŞKİN YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK
MADDE 1- 14/5/2012 tarihli ve 28292 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Karayolları Genel Müdürlüğünün Sorumluluğu Altında Bulunan Otoyollar ile Erişme Kontrolünün Uygulandığı Karayollarında Geçiş Ücretlerinin Belirlenmesi ve Uygulanmasına İlişkin Yönetmeliğin 8 inci maddesinin ikinci fikrasında yer alan "Bakanlar Kurulu” ibaresi "Cumhurbaşkanı" şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 2- Aynı Yönetmeliğin 9 uncu maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"(2) Geçiş ücretlerini ödemeden geçiş yapanlardan, ödemesiz geçiş tarihini izleyen on beş gün içinde yükümlü olduğu geçiş ücretini usulüne uygun olarak ödeyenlere, bu maddenin birinci fikrasında belirtilen ceza uygulanmaz. Ancak 6001 sayılı Kanunun 30 uncu maddesinin yedinci fikrasına tabi olmak üzere, ödemesiz geçiş tarihini izleyen kırk beş gün içinde, idari para cezasının tebliğ edilip edilmediğine bakılmaksızın, geçiş ücreti ile birlikte geçiş ücretinin bir katının idari para cezası olarak ödenmesi halinde idari para cezası bir kat verilmiş sayılır ve bu ceza için ayrıca tebligat yapılmaz. Bu takdirde idari para cezasından 30/3/2005 tarihli ve 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 17 nci maddesinin altıncı fikrasında yer alan indirim hükmü uygulanmaz. Ödemesiz geçiş ücreti bedelinin ödenmesinden araç sahibi sorumludur. Cezalı geçiş yapan gerçek kişi hüviyetindeki araç sahibinin ölmesi durumunda varislerinden sadece cezasız geçiş ücreti tahsil edilir. Bu uygulamada araç sahibinin ölüm raporu evraka eklenir."
MADDE 3- Aynı Yönetmeliğin Ek-1'inde yer alan "25 kuruş" ibaresi "1 Türk Lirası" şeklinde değiştirilmiştir. MADDE 4- Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 5- Bu Yönetmelik hükümlerini Karayolları Genel Müdürü yürütür.