Yeşilırmak ve Kızılırmak'ın kucaklaştığı, Bafra, Çarşamba ve Vezirköprü gibi verimli ovalara sahip Samsun, Türkiye'nin tarım potansiyelinin büyük bir bölümünü oluşturuyor. Şehrin yüzölçümünün %40'ı tarımsal faaliyetlere ayrılmış durumda.
Samsun, tarla bitkileri üretiminde Türkiye'nin önde gelen illeri arasında yer alıyor. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, Samsun yılda 254 ton kenevir lifi üretimiyle ülke genelinde ilk sırada yer alıyor. Çeltik üretiminde 157 bin tonla ikinci sırada, 61 bin ton kenevir tohumu üretimiyle üçüncü sırada, 3 bin 653 ton soya fasulyesi üretimiyle altıncı sırada ve 6 bin 507 ton tütün üretimiyle beşinci sırada bulunuyor. Ayrıca, 61 bin 743 ton yağlık ayçiçeği tohumu üretimiyle dokuzuncu sırada yer alıyor. Samsun ayrıca buğday, şeker pancarı ve kuru fasulye gibi ürünlerde de Türkiye genelinde önde gelen iller arasında bulunuyor.
Lahana ve karnabahar üretiminde Türkiye'de lider konumunda olan Samsun, yılda 416 bin ton lahana ve 70 bin ton karnabahar üretimiyle ön plana çıkıyor. Ayrıca, 15 bin ton brokoli üretimiyle ikinci, 19 bin ton pırasa ile altıncı, 6,5 bin ton turp ve 6,6 bin ton barbunya üretimiyle de üçüncü sırada yer alıyor. Samsun ayrıca bal kabağı, kırmızı pancar, biber ve taze fasulye gibi ürünlerde de Türkiye'nin önde gelen illeri arasında yer alıyor.
Meyve üretiminde de Samsun öncü konumda. Yılda 112 bin ton fındık üretimiyle Samsun, Ordu'nun ardından ikinci sırada yer alıyor. Bin 125 ton kızılcık üretimiyle ikinci sırada bulunan Samsun, ayrıca 11 bin ton kivi ve 400 ton muşmula üretimiyle dördüncü sırada yer alıyor. Bin 987 ton dut üretimiyle de Samsun, sekizinci sırada yer alıyor.