IFL Science’de yer alan habere göre, mantarlar hâlâ dünyadaki en gizemli türler arasında yer alıyor. Yapılan yeni bir araştırma ise yağmurda ıslanan mantarların elektrik sinyalleri ile kendi aralarında konuştuklarını ortaya koydu.
HBO’nun Sony imzalı The Last of Us oyunundan uyarladığı diziden sonra, bilim dünyasında mantarlara odaklanan araştırmalar daha fazla ön plana çıkmaya başladı. Mantar enfeksiyonları araştırma konusu olurken Meksika’daki bir müzede mumyaların üzerinde biten mantarlar da basında geniş yer buldu.
Şimdi ise daha önce tespit edilen mantarların kendi aralarındaki iletişim kurma olgusu, yeni bir kanıtla geliştirildi. Daha önce bazı bilim insanlarının bir iletişim şekli olarak gördüğü elektrik sinyallerinin mantarlar arasında önemli rol oynadığı öne sürülmüştü. Şimdi ise bu iletişimin yağmur dan sonra daha yoğun bir şekilde yaşandığı anlaşıldı.
Mantarların toprağın içinde birbirlerine bağlandığı ve bir miselyum ağı üzerinden elektrik sinyalleri yolladığı biliniyordu. Bu konu hâlâ tartışmalı olsa da bazı bilim insanları insan beynindeki nöronların da elektriksel olarak mesaj iletme biçimi olduğu ve mantarların yağmur sonrasında benzer bir iletişim kurduklarını açıklıyor.
Fungal Ecology Dergisi'nde yayımlanan araştırmaya göre mantarlar kökleriyle kurdukları iletişimler aracılığıyla tehlikeli böcek ya da hastalıklara karşı birbirlerini uyarıyorlar. Koordine oluyorlar ve büyüme planları kurarak hangi besin maddesinin nasıl alınacağını takip ediyorlar.
Yapılan deneylerle ortaya konan yeni bulgular, yağmurdan hemen sonra mantarların bu iletişim yolunu daha sıkı bir şekilde kullandığını gösteriyor. Araştırmacılar, mantarlar arasındaki iletişimi gözlemlemek için elektrotları bir kümede bulunan altı mantara bağladı. Ardından mantarlar arasında dolaşan elektrik sinyallerini ölçtüler ve bu sinyallerin zaman içinde dalgalandıklarını tespit ettiler.
Bilim insanları, sinyallerin aralığının yağmurdan sonra sıklaştığını; birbirlerine daha yakın olan mantarların arasındaki sinyallerin ise çok güçlü seviyelere ulaştığını aktardılar.
Çalışma, önceki bazı araştırmalardan daha küçük bir ölçeğe sahip olsa da ilk defa mantarlar arasındaki iletişim laboratuvarda kurulan yapay bir ortamda değil; vahşi doğada incelendi.
Japonya’daki Tohoku Üniversitesi’nden Dr. Yu Fukasawa araştırma hakkında yaptığı açıklamada, elektrik potansiyelinin yağmurdan sonra dalgalanmaya başladığını ve 100 mv’nin üzerine çıktığını belirtti. Bununla birlikte aktivitenin yağmurun başlamasından 1-2 saat sonra gerçekleştiği ve çoğunlukla 8 saat sürdüğü de açıklandı.
Elektrik sinyallerinin bir dili temsil ettiği teorisi henüz yüzde yüz kanıtlanmış değil. Ancak mantarlar arasındaki olası iletişimin matematiğini çözümlemek, ekolojiyi anlamak için kritik bir önem taşıyor.