Emeklilik yaşı hesaplama yıllardır büyük bir karmaşaya sebep olmaktaydı. Emeklilik hesabı yalnızca prim ve yaş ile sınırlı kalmıyor, emekli olacak vatandaşın hangi yıllarda çalıştığı ve o dönemki yasaların ne kadarının bugüne aktarıldığı da önem gösteriyordu. Şimdi ise bu soruya cevap bulmak oldukça kolay.
O EKRANDAN ÖĞRENEBİLİYORSUNUZ
Milyonlarca vatandaşın işlemlerini internet ortamına taşıyan e-Devlet, bu soruya da cevap veriyor. Vatandaşlar, kimlik bilgileri ile giriş yaptıkları sistemde "Normal Şartlarda Ne Zaman Emekli Olabilirim?" sekmesine tıklayarak emeklilik bilgilerini görebiliyorlar. Ancak başlıkta da belirtildiği gibi bu durum şu anki yasa ile "normal şartları" ifade ediyor. Örneğin EYT tasarısı gibi istisnai durumlardan yararlanacak vatandaşlar için emeklilik hesaplama yaşı farklı metrikleri içeriyor. Ayrıca çalıştığınız meslek, SGK tarafından ''yıpranma payı'' alan meslekler arasında gösteriliyorsa, emeklilik yaşınız daha erken bir tarihe çekilebiliyor. Emeklilik yaşınızı sorgulayacağınız ekrana buradan ulaşabilirsiniz
EMEKLİ MAAŞI HESAPLAMA?
Vatandaşların merakı yalnızca emeklilik yaşını öğrenmekle sınırlı kalmıyor. Aynı zamanda emekli olduğunda ne kadar maaş alacağını öğrenmek isteyenler için de iki farklı yöntem bulunuyor. Çalışanın 4a/ 4b/ 4c ya da Bağ-Kur''lu oluşuna göre prim değerleri farklılaşıyor. E-Devlet''te yer alan "hizmet dökümü" sekmesinden hangi yıl ne kadar prim ödediğiniz hesaplanıyor. Bu primleri hesaplayarak mevcut maaşınızı da bulmanız mümkün. Eğer primleriniz 5500 lira altındaki bir maaşı işaret ediyorsa, yasaya göre en düşük emekli maaşı 5500 lira olduğu için maaşınız taban tutardan yatmaya başlıyor.
İlgili Haberler