Naci Görür 'kendimizi kandırmayalım' diyerek o kenti uyardı: Zemini çürük, ciddi yıkım yaşananabilir

Naci Görür 'kendimizi kandırmayalım' diyerek o kenti uyardı: Zemini çürük, ciddi yıkım yaşananabilir

Çanakkale’nin deprem riskine dikkat çeken Prof. Dr. Naci Görür, kentin zemin yapısının son derece zayıf olduğunu belirtti. Kuzey Anadolu Fayı’nın iki kolu arasında bulunan Çanakkale’nin büyük bir deprem riski taşıdığını vurgulayan Görür, gerekli önlemler alınmazsa ciddi yıkımlar yaşanabileceğini ifade etti.

Naci Görür 'kendimizi kandırmayalım' diyerek o kenti uyardı

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen "Çanakkale'nin Depremselliği ve Deprem Dirençli Çanakkale" programına katılan yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, kentin jeolojik yapısının büyük bir risk taşıdığını söyledi. Görür, "Şehir, kuzey ve güneydeki dağlık alanlar hariç tamamen alüvyon zemin üzerine kurulu. Bu nedenle zemin çürük, kendimizi kandırmayalım" dedi.

ACİL ÖNLEM UYARISI

Çanakkale’nin, Kuzey Anadolu Fayı’nın hem kuzey hem de güney kollarıyla çevrelendiğini belirten Görür, bu fayların 7 ve üzeri büyüklükte depremler üretebileceğini ifade etti. Kentin risk haritasının detaylı incelenmesi gerektiğini belirten Görür, "Şehir karelere bölünerek her noktada en az 30 metre derinliğinde sondaj yapılmalı ve elde edilen veriler laboratuvarda analiz edilmeli" önerisinde bulundu.

Türkiye’nin deprem dirençli kentler oluşturma kapasitesine sahip olduğunu vurgulayan Görür, "Biz İstanbul’u 25 yılda depreme hazırlayamadık. Oysa tüm Türkiye'yi bu sürede hazır hale getirebilirdik. Bilim insanımız, mühendisimiz ve paramız var ama niyetimiz yok" dedi. Depremleri durdurmanın mümkün olmadığını belirten Görür, "Dualarla depremleri engelleyemezsiniz, ancak bilimin ışığında şehirleri dirençli hale getirerek can kayıplarını önleyebilirsiniz" ifadelerini kullandı.

EGE'DE DEPREM FIRTINASI

Son dönemde Ege Denizi’nde yaşanan deprem hareketliliğine de değinen Görür, bunun Afrika levhasının Anadolu-Ege levhası altına dalması ve üstteki levhanın gerilmesiyle ilişkili olduğunu söyledi. Büyük bir tehlike beklemediğini belirten Görür, "Bu tür deprem fırtınaları zaman zaman yaşanır ve bir süre sonra durur. Ancak büyük bir deprem meydana gelirse kıyılarda bina yıkımları ve tsunami görülebilir" dedi.

Son günlerde meydana gelen deniz çekilmeleri hakkında da açıklamalarda bulunan Görür, bu durumun tektonik hareketlerle değil, tamamen atmosferik nedenlerle ilgili olduğunu vurguladı. Tsunami durumunda denizin çekilebileceğini belirten Görür, "Ancak şu an gözlenen çekilmelerin depremle ilgisi yok, klimatolojik etkenlerden kaynaklanıyor" ifadelerini kullandı. Çanakkale'deki programa Vali Ömer Toraman, Belediye Başkanı Muharrem Erkek, akademisyenler, iş insanları ve çok sayıda vatandaş katıldı.