Mısır piramitlerinin sırrı Sivas'ta ortaya çıktı

Mısır piramitlerinin sırrı Sivas'ta ortaya çıktı

UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası, tarihi ve mimari özelliklerinin yanı sıra coğrafi konumuyla da dikkat çekiyor.

Yapılan araştırmalara göre, Divriği'deki Selçuklu eserlerinin, tıpkı Mısır piramitlerinde olduğu gibi Orion takımyıldızına göre konumlandırıldığı ortaya çıktı.

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Mimarlık, Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Grafik Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Ahmet Taşkıran, Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası'nın coğrafi konumunun belirlenmesinde astronominin önemli bir rol oynadığını belirtti. Taşkıran, gök cisimlerine olan ilginin dünya üzerindeki birçok önemli eserin inşasına ilham kaynağı olduğunu vurguladı.

aw232780-05.jpg

Dr. Taşkıran, uzun yıllar süren araştırmalar sonucunda, Divriği Ulu Cami ve çevresindeki türbelerin Orion Takım Yıldızı ile uyumlu bir şekilde konumlandırıldığını keşfetti. Taşkıran, bu yapının geometrik düzeninin tesadüf olmadığını ve Selçuklu döneminde astronomiden faydalanılarak inşa edildiğini düşündüğünü ifade etti.

aw232780-01.jpg

Mısır Piramitleri, Stonehenge ve Chichen Itza gibi yapıların da astronomi temelli bilgiler ışığında inşa edildiğini belirten Taşkıran, 13. yüzyılda Anadolu Selçuklularının da benzer şekilde astronomiyi kullanarak yapılar inşa ettiklerini söyledi. Divriği Ulu Cami'nin kapılarının geometrik yapısının, Orta Asya'dan getirilen Şamanist kültürle İslamiyet'in birleşmesi sonucu ortaya çıktığını vurguladı.

aw232780-02.jpg

Türklerin astronomiyle ilişkisinin çok kuvvetli olduğunu belirten Taşkıran, konargöçer yaşam tarzları nedeniyle coğrafi yön bilgilerini çok iyi bildiklerini söyledi. Türk mitolojisinde Kuzey yönünü gösteren Kutup Yıldızı'nın önemli bir yere sahip olduğunu ve "Demir Kazık" olarak adlandırıldığını ifade etti. Taşkıran, Türklerin tarih boyunca astronomi ile ilgilendiğini ve bu bilginin İslamiyet öncesi ve sonrası Türk sanatında da görüldüğünü dile getirdi.