Milyonlarca EYT'li bunu bilmiyor! Tam tamına 25 bin 500 lira alma imkanınız var. Bu para kimlere ve nasıl ödenecek

Milyonlarca EYT'li bunu bilmiyor! Tam tamına 25 bin 500 lira alma imkanınız var. Bu para kimlere ve nasıl ödenecek

EYT'liler Nisan maaş farkı, Nisan, Mayıs ve Haziran maaşları ile birlikte hem Ramazan bayramı hem de Kurban bayramı ikramiyelerini toplu olarak alabilecekler. Nisan'da başvuranlar ise Ramazan bayramı ikramiyesini kaçırmış olacak ancak diğer ödemeler kendilerine yapılacak. İşte detaylar...

EYT'lilerin bir kısmı emekli olup ilk maaşlarına kavuşurken, EYT'liler için toplu ödeme ve diğer pek çok fırsat hakkında çeşitli açıklamalar gelmeye devam ediyor.

*Bağ-Kur borcunuz var mı?

Eğer daha önceden ödenmemiş bir Bağ-Kur borcunuz bulunuyorsa emeklilik iylemleriniz durduruluyor. Bu borcu ödediğinizde başlıyor. Borcunuz olup olmadığını e-devletten öğrenebilirsiniz. Eğer borcunuz varsa şu anda yürürlükteki yapılandırmadan yararlanarak faizlerini sildirip kolayca ödeyebilirsiniz.

*Bağ-Kur tesciliniz var mı?

Daha önce yapılmış bir Bağ-Kur tesciliniz yani Bağ-Kur çalışmanız var ise bunu e-devletten kontrol edin. 4B tescil kaydı bölümüne girerek kolayca bulabilirsiniz. Eğer varsa bu tescilin olduğu SGK müdürlüğü ile bir yazışma yapılıyor ve bu da süreci uzatıyor.

*Başka bir SGK müdürlüğünde dosya var mı?

Başvurduğunuz SGK müdürlüğünün dışında başka bir bölgede çalışmanız var ise orada da bir dosyanız olabilir ve bu dosyaların birleştirilmesi gerekebilir. Bu da süreci uzatır.

Uluslararası ajanslar son dakika olarak duyurdu: Dünyanın gözü Başkan Erdoğan’ın yemin töreninde!

Son dakika Fenerbahçe transfer haberi: Ryan Kent sonrası bir bomba daha! 4 yıllık sözleşme...

Skandal! CHP’ye oy vermeyen işçileri sürdüler: Ankara'daki hazımsızlığın belgesi...

*GSS borcu var mı? (Bağ-Kur)

Genel Sağlık Sigortası borcu olan Bağ-Kur'luların da emeklilik işlemleri yapılamıyor. Bu yüzden e-/devletten borcunuzu kontrol edip ödemeniz gerekecektir. Yapılandırma yasasından faydalanabilirsiniz.

*Hizmet birleştirmesi yapıldı mı?

Farklı kurumlarda (SSK, Bağ-Kur Emekli Sandığı) çalışmaları olan EYT'lilerin bu hizmetlerini birleştirmesi gerekebilir. Bu işlemleri de takip etmeniz gerekir. Eğer hizmet birleştirilmesi yapılması gerekiyorsa bu durum da süreci uzatacaktır.

*Eksik prim ya da yıl var mı?

EYT'nin şartları 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olmak ve işe girişe göre 5000-5975 gün prime sahip olmak. Ayrıca erkekler için işe giriş tarihinden itibaren 25 yılın da geçmesi gerekiyor. Bu şartların tamamının gerçekleşmesi lazım.

*Başvuru tarihiniz ne zaman?

Başvuru tarihiniz de önemli. Öncelikle Mart ayında başvuranların işlemleri yapılıyor daha sonra sırayla Nisan Mayıs devam edecek.

*SGK'daki yoğunluk var mı?

Bütün bu eksikleriniz tamam olmasına rağmen özellikle büyük şehirlerde bazı SGK müdürlüklerinde yoğunluk daha fazla oluyor ve bu da süreci uzatıyor.

Avans miktarı her üç ay için, bağlanacak aylıklarda net asgari ücretin 3 katını, gelirlerde ise net asgari ücretin 2 katını geçmemek üzere kurumca belirleniyor.

Bu düzenleme ile 3 Mart tarihinden itibaren 90 gün içinde maaşları bağlanmayan EYT'liler yazılı olarak SGK'ya başvurarak avans talep edebilir. Düzenlemeye göre de 3 asgari ücret yani 25.500 TL'ye kadar avans alınabiliyor.

Bütün bu işlemleri kontrol etmenize rağmen halen maaşınız bağlanmadıysa bu kez avans alma imkanınız bulunuyor. SGK'nın 2018/38 sayılı genelgesinin dokuzuncu bölümündeki maddeye göre, kuruma tahsis talebinde bulunan sigortalı ve hak sahiplerine 90 gün içinde gelir ve aylık bağlanamaması durumunda, kurumca gelir ve aylık bağlanmasına hak kazandığı anlaşılan sigortalı ve hak sahiplerine yazılı talepte bulunmaları halinde, ilerideki alacaklarından mahsup edilmek üzere avans ödenebiliyor.