Mide yanması şikayeti nedir? Mide yanması tedavisi nasıl olur? Mide yanması belirtileri?

Mide yanması şikayeti nedir? Mide yanması tedavisi nasıl olur? Mide yanması belirtileri?

Özellikle Ramazan ayında midelerin akşam yemeklerinde fazlaca yorulmasıyla birlikte mide yanmaları şikayetleri artmakta... Mide yanması şikayeti yaşayanlar bunun sebebini ve mide yanmasının tedavi yöntemlerini aramakta. İşte mide yanmasıyla ilgili bilinmesi gereken önemli noktalar...

Mide yanması, boğazdan mideye kadar ya da göğüs kemiğinin arkasında, çoğunlukla ekşi bir geğirme ile beraber donuk, sızlayan bir ağrı olarak tanımlanabilir. Mide yanması çoğunlukla akşam saatlerinde, yemeğin ardından, uzanma veya eğilme sırasında daha da şiddetli hissedilebilir. Mide yanması aynı zamanda asit hazımsızlığı olarak da bilinir.
 
Mide yanması ya da mide ekşimesi, merkezi göğüs bölgesi veya üst orta karında yanma hissi olarak tanımlanmaktadır. Normalde hiçbir belirti görülmeden yemek borusuna ara sıra geri akış olur.
Sıklıkla tekrarlayan ve kişinin günlük hayatına olumsuz şekilde etki eden mide yanması şikayeti, tıbbi bakım gerektiren daha ciddi bir durumun belirtisi de olabilir. Haftada birkaç kez mide yanması şikayeti yaşayan kişilerin doktora başvurması gerekmektedir. Çünkü kalıcı mide yanması yemek borunuza zarar verebilir; kanama, iltihaplanma veya yutma güçlüğüne neden olabilir.
 
MİDE YANMASI BELİRTİLERİ NELERDİR?
 
Mide yanması, göğsünüzün ortasında iman tahtası olarak da bilinen göğüs kemiğinizin (sternum) arkasında yanma, acı verici bir hissi içerir. Bu ağrı genellikle yemek yedikten sonra, akşam eğildiğinizde veya uzandığınızda daha da kötüleşir. Ayrıca mide yanmasıyla baş gösteren göğüs ağrısı, kalp krizi ağrısıyla karıştırılabilir. Mide ekşimesi, bir üst karın- göğüs ağrısı şeklidir.
 
Mide yanması birkaç dakika ile birkaç saat arasında sürebilir, kendisini şöyle belli eder:
 
Genellikle yemekten sonra ortaya çıkan ve geceleri ortaya çıkabilen göğüste yanma hissi
 
Yanmanın zaman içinde göğüsten ağza doğru yükselmesi ve bazen de boyun ve ağızda hissedilmesi
 
Uzanırken veya eğilirken şikayetin artması
 
Ağızda acı veya asidik tat
 
Yiyeceklerin göğsünüze veya boğazınızın alt kısmına sıkışmış olduğu hissi
 
MİDE YANMASI NASIL ÖNLENEBİLİR?
 
Mide yanmasını önlemek adına yapılabilecek en önemli adım, buna neden olabilecek yiyeceklerden veya aktivitelerden kaçınmaktır.
 
Semptomlar başlamadan önce mide yanmasını önlemek için yemeden önce çiğnenebilir bir antiasit tablet gibi reçetesiz satılan bir ilaç kullanılabilir.
 
Aşırı kiloluysanız, kilo vermek mide yanması riskini azaltabilir.
 
Yüksek proteinli, az yağlı yemekler tercih edilebilir.
 
Zencefilli atıştırmalıklar veya zencefil çayı tüketilebilir.
 
Sağlıklı bir yaşam tarzı benimsenerek sigara ve alkol kullanımından uzak durulmalıdır.
 
Gece geç saatlerde yemek yemekten kaçınılmalıdır. Uyumadan en az dört saat önce yemek yemeye özen gösterilmelidir.
 
Uyku sırasında yatağın başucunun takoz yardımıyla yaklaşık 15 cm kaldırılması faydalı olabilir.
 
Sindirim sisteminin üzerindeki etkiyi hafifletmek için iki veya üç büyük öğün yerine daha sık daha küçük öğünler tercih edilebilir.
 
Dar giysiler ve sıkı kemerlerden kaçınılmalıdır.