Kalp hastalıklarının belirtilerinin genelde kalpte meydana geldiği düşünülse de yapılan araştırmalar farklı belirtiler de gösterdiğini açıklıyor. Kulakta ortaya çıkan değişimler kalp hastalıkları hakkında önceden bilgi veriyor.
Araştırmacılar kulak memesi kırışıklıkları ile koroner arter hastalığı arasında bir bağlantı bulmuşlardır. Kulak memesindeki kırışık her zaman kalp hastalığı belirtisi olmasa da uzmanlar, değişikliği yaşarsanız bir doktora başvurmanızı tavsiye ediyor.
Kulak memesinin çapraz kıvrımı, adını kulak kepçesinin açıklığından kulak memesine kadar olan çizginin kardiyovasküler hastalıkların, diyabetin ve erken yaşlanmanın gelişimini tahmin edebileceğini söyleyen Frank Sanford''dan almıştır.
KULAK ÇINLAMASI KALP HASTALIĞIN BELLİRTİSİ Mİ?
Birçok araştırmacı kulak memesi üzerindeki küçük çizgi ile koroner arter hastalığı arasındaki ilişkiyi inceledi. Beş yüzden fazla otopsiye dayanan en iyi bilinen çalışmalardan biri, kulak memesindeki kıvrımların vakaların yüzde 80''inde 40 yaşın altındaki kişilerde kalp hastalığı riskini öngördüğünü buldu.
YÜZDE 80 HASTANIN KULAK MEMESİNDE GÖRÜLDÜ
Başka bir çalışma da kulak memesi kırışıklıklarının kalp hastalığının artan insidansı, kapsamı ve ciddiyeti ile ilişkili olduğunu bulmuştur. Akut inme nedeniyle hastaneye yatırılan yaklaşık 250 hastanın gözlemlendiği başka bir çalışmada, yaklaşık yüzde 80''inin kulak memelerinde çapraz bir kırışık olduğunu bulmuşlardır.
Sonuçlara dayanarak doktorlar, çapraz kulak memesi kıvrımlarının iskemik inmeyi, yani kalp kasına yetersiz kan beslemesinden kaynaklanan kalp hastalığını tahmin edebileceği sonucuna vardılar.
Bir açıklama, kalp kası ve kulak memesinin aynı genetik materyalden yapıldığı ve doğrudan birbiriyle ilişkili olduğudur. Diğer bir bakış açısına göre ise kulak kırışıklıkları damar hastalıklarından kaynaklanabilecek bir cilt dejenerasyonu türüdür.
Ancak diyagonal kulak memeleri ile koroner arter hastalığı arasındaki ilişki hakkında başka teoriler de var. Örneğin, belirli bir kromozomun DNA sarmalındaki değişiklikler, kulak memesinin köşegen kıvrımıyla ilişkili olabilir, çünkü her ikisi de koroner arter hastalığının nedeni olan ateroskleroz ile ilişkilidir.
Dokuların esnekliğinden ve sağlamlığından sorumlu olan protein olan elastin, kulak memesinin kırışmasında da rol oynayabilir. Kan akışının olmaması nedeniyle fiziksel buruşma meydana gelebilir.
OBEZİTENİN İŞARETİ OLABİLİR
Bazıları, kırışık kulak memelerinin, kardiyovasküler hastalık için bilinen bir risk faktörü olan obezitenin bir işareti olabileceğine inanıyor. Kapsamlı bir çalışma ayrıca saçkıran gibi gözle görülür yaşlanma belirtilerinin koroner arter hastalığı ve kalp krizi riskinin artmasıyla ilişkili olduğunu da bulmuştur.
Bunlar egzersizle kötüleşir ve istirahatte kaybolur. Bu semptomlar arasında göğüs ağrısı veya basıncı, omuz veya alt çenede ağrı, sol kola yayılan göğüs ağrısı , bacak ağrısı veya şişmesi, nefes darlığı ve yorgunluk yer alır.