Kritik ve zorlu bölgedeki kitle robotik cerrahiyle alındı

Kritik ve zorlu bölgedeki kitle robotik cerrahiyle alındı

İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi Endokrin Cerrahisi Bölümü doktorları, 77 yaşındaki hastanın sağ böbrek üstü bezi üzerinde ana damarlarına yakın nadir görülen kitleyi, robotik cerrahiyle aldı.

Endokrin cerrahisi uzmanları Doç. Dr. Nihat Aksakal ve Op. Dr. Yalın İşcan, İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi''ne başvuran Emine Altıner''in böbrek üstü bezinin üzerinde bir tümör olmasından şüphelenilen bir kitle tespit edilmesi üzerine ameliyat kararı aldı. Altıner''e yapılan “posterior retroperitoneal robotik tümör eksizyonu” olarak tanımlanan robotik cerrahi müdahalesi yaklaşık 1,5 saat sürdü. Ameliyatta, Emine Altıner''in vücudundan yumurtadan biraz daha büyük bir kitle çıkartıldı.

"Cerrahinin geldiği son nokta" olarak nitelendirilen robotik cerrahi yönteminin, literatür taramaları sonucunda, yerleşim yeri itibarıyla ilk kez böyle kritik bir bölgedeki kitlenin alınması için uygulandığı söylendi. Zamanında müdahale edilmezse belki de metastaz yapabilecek bir tümör olasılığı" söz konusuydu."

Doç. Dr. Nihat Aksakal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sırt ağrısı ve yüksek tansiyon nedeniyle endokrinoloji bölümüne başvuran Emine Altıner''e yapılan tetkikler sonucunda, böbrek üstü bezinin yukarısında bir kitle saptandığını söyledi. Tetkiklerde, kitlenin hormon salgılamadığının tespit edildiğini aktaran Aksakal, "Yaklaşık 4,5 santimetre çapında, bulunduğu bölge itibarıyla vücudun ana damarlarına ve sırta yakın, karnın arkasında, iyi-kötü huylu mu bilmediğimiz, zamanında müdahale edilmezse belki de metastaz yapabilecek bir tümör olasılığından dolayı kitleyi cerrahiyle almaya karar verdik" diye konuştu.

Doç. Dr. Nihat Aksakal, son yıllarda birçok alanda kullanılmaya başlanan küçük kesinin , hasta ve hekim için avantajlarının çok fazla olduğuna işaret etti.