Çin'in aşı çalışmalarının yürütüldüğü Endonezya'da başlayan ve tüm İslam ülkelerinde yeni bir tartışma konusu başladı. Kafalardaki merak edilen soru ise, "Aşıda kullanılan domuz jelatini helal mi, haram mı?"
DOMUZ JELATİNİ
Diplomatlar Endonezya’ya Çin üretimi korona virüs aşısı almak için görüşmelerde bulunurken din adamları da aşıların helal üretime uygun olup olmadıkları konusundaki kaygıları dile getirdi. Bunun sebebi, aşılarda domuzlardan elde edilen jelatin kullanılması.
SAKLAMASINDA ETKİLİ
Domuzlardan elde edilen jelatin, aşıların taşınması ve saklanmasında etkinlik sağlamak adına yaygın olarak kullanılıyor.
Birçok firma uzun yıllardır domuz ürünlerinin kullanılmadığı ilaçlar geliştirmek konusunda çalışmalar yürütüyor. İsviçreli Novartis şirketi, domuz ürünleri kullanılmayan menenjit ilaçları üretti.
Suudi Arabistan ve Malezya ortaklığı AJ Pharma firması da benzer çalışmalar yürütüyor.
TARTIŞMALAR BAŞLADI
Bu durum Müslümanlar ve Yahudiler açısında domuz ürünlerinin aşılardaki kullanımının helal olup olmadığı tartışmasını gündeme getiriyor.
Müslümanlar ve Yahudiler arasında bu görüşlere karşı çıkanlar bulunuyor.
2018 yılında bazı Müslüman gruplar Endonezya gibi ülkelerde bir takım aşılarda domuz jelatini kullanıyor olması nedeniyle halkı çocuklarına aşı yaptırmaması konusunda uyardı.
Gerekçe aşıların helal kabul edilmemesiydi.
Ancak bunun üzerine Endonezya’da kızamık hastalığı vakalarında adeta bir patlama yaşandı. Endonezya dünyada en fazla kızamık vakası görülen üçüncü ülke haline geldi.
Daha sonra Endonezya’da din adamları kurulu aşıların yaptırılmasında sorun olmadığına dair bir açıklama yayımladı. Ancak buna rağmen bazı grupların halen çocuklarını aşılatmadığı biliniyor.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay canlı yayında fenalaştı
Esenler'de sokağa çıkma yasağında şaşırtan bahaneler
Kartalkaya dağ evlerinde gecelik konaklama fiyatı dudak uçuklattı
Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Hasöksüz'den mutasyon açıklaması!