Korkonç tablo: O ilde 10 kiracıdan biri kirasını ödeyemedi

Korkonç tablo: O ilde 10 kiracıdan biri kirasını ödeyemedi

İstanbul Planlama Ajansı'nın araştırmasına göre; her 10 kiracıdan 1’i geçen ay ev kirasını ödeyemedi. Ayrıca araştırmaya katılanların yüzde 44,5’i de yeterli gıdaya ulaşamadığı için porsiyonlarını küçülttü.

İstanbul Planlama Ajansı'nın (İPA) her ay hazırladığı İstanbul Barometresi Araştırması'nın Kasım 2024 raporuna göre; her 10 kiracıdan 1’i geçen ay ev kirasını ödemekte zorlandı. Katılımcıların yüzde 53,3’ü kasım ayı içerisinde maddi yetersizlikten ötürü tercih ettiği gıdalardan mahrum kaldığını belirtirken, yüzde 44,5’i ise yeterli gıdaya ulaşamadığı için porsiyonlarını küçülttüğünü kaydetti.

Nefes yazarı Aytunç Erkin, "10 kiracıdan biri kirasını ödeyemedi" başlıklı yazısında, İPA'nın raporundan veriler aktardı.

Erkin, şunları yazdı:

YÜZDE 8 KART BORCUNU ÖDEYEMEDİ

Kredi kartı kullananların yüzde 41.2’si aylık kredi kartı borcunun tamamını, yüzde 34.8’i ise borcun asgari tutarını ödeyebildiğini belirtti. Yüzde 7.2’si asgari tutar ile borcun tamamı arasında bir miktarda, yüzde 8.8’i asgariden az miktarda ödeme yapabildiğini belirtirken, yüzde 8’i ise kredi kartı borcunu hiç ödeyemediğini ifade etti.

YÜZDE 39.4 KIT KANAAT GEÇİNİYOR

İPA’nın raporundaki çarpıcı rakamlardan birisi de “geçimle” ilgili: “Kasım ayında katılımcıların yüzde 29.4’ü bazı ödemeleri yapamadığını ve borca girdiğini, yüzde 11.5’i aslında pek geçinemediğini, yüzde 39.4’ü kıt kanaat geçinebildiğini, 19.8’i ise geçinebildiğini ve kenara da para koyabildiğini belirtti. Birikim yaptığını belirten katılımcıların yüzde 60.3’ü altın, yüzde 18.7’si hisse senedi, yüzde 16.9’u döviz aldığını belirtti.”

Ya kiracılar? Onarın durumu da iç acıcı değil: “Her 10 kiracıdan 1’i geçen ay ev kirasını ödemekte zorlandı. Kiracıların yüzde 11.6’sı geçen ay kirasının tamamını ödeyemediğini belirtti.”

Şimdi gelelim gıdada çıkan rakamlara.

YÜZDE 16.3 BAZEN GIDAYA ULAŞAMIYOR

İPA’nın araştırmasına göre katılımcıların yüzde 53.3’ü kasım ayı içerisinde maddi yetersizlikten ötürü tercih ettiği gıdalardan mahrum kaldığını belirtti. Katılımcıların yüzde 44.5’i yeterli gıdaya ulaşamadığı için porsiyonlarını küçülttüğünü belirtti. Katılımcıların yüzde 16.3’ü maddi yetersizlikten dolayı evde yiyecek hiçbir şey bulamadığı zamanlar olduğunu belirtti.