Salep orkidesi, Samsun'un 19 Mayıs ilçesinde son yıllarda hızla gelişen bir üretim alanı haline geldi. 2016 yılında sadece 6 dönüm arazide başlayan üretim, bu yıl itibarıyla 120 dönüme ulaşmış ve üretici sayısı da 500'e çıktı. Ekonomik değeri yüksek olan salep orkidesi, içecek, dondurma, pastacılık ve kimya sektörlerinde kullanıldığı için büyük talep görüyor.
Ekolojik Üreticiler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (EKOMDER) Başkan Yardımcısı Cihan Fatih Yıldırım, salebin küçük alanlarda büyük getiri sağlayan bir ürün olduğunu vurguladı. Bir dönüm araziden ortalama 1 ton yaş salep hasadı elde edilebildiğini belirten Yıldırım, bu ürünün ekimden sonra gübre, ilaç, çapa veya sulama gibi ek maliyetleri olmadığını, sadece el işçiliğiyle yönetildiğini ifade etti.
Hasat döneminin haziran sonuna kadar devam edeceğini belirten Yıldırım, toplanan saleplerin kurutulduktan sonra kalitesine göre fiyatlarının değiştiğini ve kurutma işleminin 15-20 gün sürebildiğini açıkladı. Salep üretiminin Türkiye genelinde yaygınlaştırılması için Tarım ve Orman Bakanlığı ile bir proje yürüttüklerini söyleyen Yıldırım, ailelerin küçük alanlarda salep yetiştirerek geçimlerini sağlayabileceklerini belirtti.
Yıldırım, üreticiye salep alım garantisi de verdiklerini dile getirerek, salebin doğadan izinsiz toplanmasının yasak ve cezasının da 370 bin lira olduğunu sözlerine ekledi.