Kekik nedir? Faydaları nelerdir?

Kekik nedir? Faydaları nelerdir?

Kekik, ballıbabagiller familyasından, güneşli yerleri seven, genellikle çorak topraklarda yetişen çok yıllık bir bitkidir. Peki, faydaları nelerdir? Neye iyi gelir? İşte detaylar...

Boyları 15 - 40 cm arasındadır. Yaprakları karşılıklı, bir sonraki ile ters, oval, eliptik veya yumurta şeklinde, koyu yeşil renkli sapsız veya kısa saplıdır. Çiçekleri geriye doğru çan şeklinde, pembe, pembemsi kırmızı, eflatun veya pembemsi beyaz renktedir. Kökleri saçak şeklinde, gövdenin alt kısmı odunsu ve üst kısmı oldukça sık çatallıdır.

Kekikte timol, karvakrol, simol, linalol ve borneol maddelerini içeren % 1 oranında uçucu yağ; acı esanslar, tanen, flavonit ve tripenoit bulunur. Kekik bitkisine hoş kokusunu veren, timol ve karvakrol adlı maddelerdir.

Greenada Taze Kekik çayı sindirim sistemi için harika bir arındırıcı bitkidir ve bazı bağırsak kancalı kurtlarını ve yuvarlak solucanlarını yok ettiği ve zengin veya yağlı yiyeceklerin sindirimine yardımcı olduğu bulunmuştur.

Kekik ayrıca idrar yolu sağlığı için de gereklidir ve enfeksiyonları önlemeye ve sağlıklı bakterileri dengede tutmaya yardımcı olabilir. Kekik, otlar arasında en yüksek antioksidan seviyelere sahiptir.

Serbest radikalleri ve diğer hastalık üreten maddeleri vücuttan atmada güçlü etkileri olan lutein, zeaksantin ve naringenin gibi biyoflavonoidlerle doludur. Sabah içilirse gün boyu zindelik verir.

Kekik, anti-bakteriyel özelliklere sahiptir, bu nedenle, genellikle, E.coli gibi bakteriler ve mantarların neden olduğu enfeksiyonlara ve hastalıklara karşı savaşmak için kullanılır. Çalışmalar kekik esansiyel yağının, farklı bakteri türlerine karşı antibiyotik dirençli suşlara karşı savaşma gücüne sahip olduğunu bulmuştur. Vücudun içinde ve dışında bakterileri öldürebilir. Ayrıca taze kekik çayı da cildi ve diğer yüzeyleri dezenfekte etmek için kullanılır.

Kekik, yağda çözünen bir vitamin ve bir antioksidan olan A vitamini açısından zengindir. Sağlıklı bir mukus zarını ve cildini desteklemek ve korumak için gereklidir. Böylece kekik daha iyi görmeye yardımcı olur.

Kekik, antiseptik ve antibiyotik özelliklere sahip olup, soğuk algınlığı ve öksürük için mükemmel bir ilaçtır. Kekik ayrıca bronşit tedavisinde de kullanılır. Kekik yağı en güçlü doğal antimikrobiyallerden biridir, bu nedenle boğaz ağrısının tedavisinde yaygın olarak kullanılır. Karvakrol içeriği, boğaz ağrısı için en önemli esansiyel yağlardan biri olmasının başlıca nedenidir.

Kekiğin antiseptik ve antibiyotik özellikleri, öksürük ve bronşit gibi solunum ve soğuk algınlığı ve boğaz ağrısı gibi solunum yolları için etkili bir ilaçtır. Kekiğin bronşit tedavisinde çok etkili olduğu kanıtlanmıştır.

Kekik, K vitamini, demir, kalsiyum ve manganez bakımından zengindir. Bu minerallerin yeri kemik sağlığında vazgeçilmezdir. Bu sayede kekik kemikleri güçlendirme, sağlıklı kemikleri koruma ve kemik hastalıklarını önlemekte yardımcı olur.

Kekik çok iyi bir demir kaynağıdır. Demir, vücuttaki kırmızı kan hücrelerinin büyümesi ve gelişmesi için hayati önem taşır. Demir eksikliği anemiye neden olabileceğinden, günlük diyetinizde kekik içeren anemi önlenmesine yardımcı olabilir.

Kekik, menstrüel krampların ve vücuttaki diğer spazm formlarının tedavisinde çok etkili olan mükemmel anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. Kekik çayı kadınlarda PMS tedavisinde sıklıkla önerilmektedir.

Kekik, kalp hastalıklarının ana nedeni olan kronik inflamasyonun önlenmesine yardım eder. Özellikle kekiğin yağı, kalp sağlığını geliştirmede ve güçlendirmede çok etkilidir. Kalp kapakçılarının düzgün çalışmasına yardımcı olur, damar ve atardamarları rahatlatır ve kan basıncını düşürmede etkilidir.

BESİN DEĞERİ?

Kekik Kalori Değeri, 100 gramında 288 kcal kalori, ayrıca 1 Porsiyon (Ortalama) yani 2 gramlık miktarında Kuru Kekik 6 kalori bulunmaktadır.

Kuru kekik, A vitamini, potasyum, kalsiyum, magnezyum, fosfor, demir, çinko, lif açısından zengindir. Özellikle et yemeklerine güzel koku ve tat vermesi amacıyla kullanılır.

NSIL TÜKETİLİR

Kekik otunun birçok kullanım şekli vardır. Bunlardan biri kekik otunu kurutmaktır. Kekik otu Haziran''dan Ekim''e kadar topraktan 4-5cm yukarıdan veya sürgünleri kesilerek güneşli havadar yerlerde kurutulur ve ısının 35C°''yi geçmemesine dikkat edilir. Kekik out kurutulduktan sonra çayı da yapılması mümkündür.

Kekiğin kullanım yollarından bir diğeriyse yağ olarak kullanmaktır.

İlgili Haberler