Kamu ihalelerine ilişkin düzenleme Resmi Gazete'de

Kamu ihalelerine ilişkin düzenleme Resmi Gazete'de

Kamu İhale Kurumu, yapım işleri, mal alımı, hizmet alımı ve danışmanlık hizmet alımı uygulama tebliğ ve yönetmeliklerinde değişiklik öngören düzenlemeleri Resmi Gazete'de yayımlandı.

Kamu İhale Kurumu (KİK), mal alımı, yapım işleri, hizmet alımı ve danışmanlık hizmet alımı ihaleleriyle ilgili kapsamlı düzenlemeler yaparak, bu değişiklikleri Resmi Gazete'de yayımladı. Yeni düzenlemeler 15 Haziran'dan itibaren ilan edilecek ihalelerde geçerli olacak.

İŞ ORTAKLIKLARI VE DENEYİM BELGELERİNDE YENİLİKLER

Yeni düzenlemelere göre, ihalelerde yüklenicinin iş ortaklığı durumunda, sözleşme aşamasında ortaklık oranlarının değiştirilebileceği durumlar netleştirildi. Ayrıca, yüklenicinin unvan veya tür değiştirmesi, devralma veya birleşme gibi durumlarda iş deneyim belgelerinin nasıl düzenleneceği açıklandı.

FİYAT DIŞI UNSURLAR VE AŞIRI DÜŞÜK TEKLİFLER

Fiyat dışı unsurların kullanımının artırılması ve aşırı düşük tekliflerin açıklama sürecinin iyileştirilmesi de düzenlemeler arasında yer alıyor. Yapım işleri ihalelerinde, sınır değerin altında kalan tekliflerin açıklama istenmeden reddedileceği parasal tutar, eşik değerin yarısına çıkarıldı. Mal alımı ihalelerinde demonstrasyon ve numune değerlendirme usulleri, hizmet alımlarında aykırılık halleri ve cezalara dair yeni düzenlemeler yapıldı. Kısmi teklife açık ihale edilen hizmet alımlarında her bir kısım için ayrı ayrı sözleşme imzalanması zorunlu hale getirildi.

PERSONEL ÇALIŞTIRILMASINA DAYALI OLMAYAN HİZMET ALIMLARI

Personel çalıştırılmasına dayalı olmayan hizmet alımlarında, teklif cetvelinde personel için ayrı satır açılması ve işçilik giderlerinin belirtilmesi zorunlu hale getirildi. Bu giderlerin asgari işçilik maliyetinin altında olamayacağı belirtildi. Ayrıca, bu tür hizmet alımlarında sözleşme giderleri ve genel giderlerin hesaplanması ve fiyat farkı hesabında kullanılacak sabit katsayılar belirlendi.

PAZARLIK USULÜ VE EKAP DÜZENLEMELERİ

Pazarlık usulüyle yapılan ve ilanı zorunlu olmayan ihalelerde, ihaleye teklif vermeye davet edilen isteklilerin, davet edilmeyen gerçek veya tüzel kişilerle iş ortaklığı veya konsorsiyum oluşturabileceği düzenlendi. Anonim şirketlerde ortaklar ve ortaklık oranlarının değişmemesi şartıyla, bu değişikliklere ilişkin belgelerin Elektronik Kamu Alımları Platformu'na (EKAP) yüklenmemesi durumunda teklifler değerlendirme dışı bırakılmayacak.

YENİ LİMİTLER VE YÖNETMELİKLER

1 Ekim'den itibaren yapılacak ihalelerde, ihaleye katılım engeli olan kesinleşmiş sosyal güvenlik prim borcunun üst limiti 5 bin lira olarak belirlendi. Ayrıca, ihale, alım ve sözleşme süreçlerinin EKAP üzerinden yürütülmesini düzenleyen "Kamu Alımlarının Elektronik Ortamda Yapılması Yönetmeliği" ve bağlı diğer düzenlemeler 15 Ocak 2025 tarihinde yürürlüğe girecek.