Yasadışı geçişleri önlemeye yönelik duvar yapılması kararı, 2015 yılında planlamaya alındı. İlk olarak da 20 Ocak 2016’da Hatay’ın Yayladağ ilçesindeki Suriye sınırına beton duvar örme işlemi başladı.
Duvarın donanımlarında gözetleme kulesi, devriye yolu, güçlendirilmiş kafes tel, aydınlatma sistemleri, etkin hudut birlikleri, balon, İHA ve mobil zırhlı araçlar ile hava ve karadan gözetleme, akustik sensörler, uzaktan kumandalı silah sistemleri, lazer imha edici silah, otomatik algılama yazılımları bulunuyor.
Hürriyet’ten Uğur Ergan’ın güvenlik kaynaklarından edindiği bilgiye göre, Suriye sınırına 892 kilometrelik duvar örülerek, projenin yüzde 98’i tamamlandı ve geriye sadece 18.9 kilometrelik bölüm kaldı.
IĞDIR, VAN, HAKKARİ, AĞRI
Türkiye ile İran arasındaki 560 kilometrelik sınırın 147.4 kilometrelik bölümüne de duvar yapılması kararlaştırıldı. Iğdır, Ağrı, Van ve Hakkari illerini kapsayan bu bölümdeki maliyeti valilikler ve TOKİ karşılıyor.
Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, sınırdaki duvar hattı ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, "Amacımız düzensiz göçmenlerin burayı kullanmalarına engel olmak, kaçakçılar ve en önemlisi de teröristler de yer yer bu güzergahları kullanabiliyorlar. Bu duvar her üç geçiş için de elimizi rahatlatacaktır" demişti.
Yetkililer Irak sınırına da 35 kilometrelik duvar örüleceği bilgisini verdi. Duvar örme işlemleri tamamlandığında, duvar uzunluğu 1189.3 kilometre olacak.
4 METRE
Duvar parçalarının her biri 3 metre yüksekliğinde, 2 metre genişliğinde inşa edildi. Bir metresi jiletli tel olarak yapılan duvarın yüksekliği 4 metreye ulaştı. Ön ve arka bölümleri de hendeklerle çevrildi.
"DÜZENSİZ GÖÇÜ ENGELLEMEK İÇİN"
CNN Türk, Kanal D ortak yayınına konuk olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sınıra duvar örüldüğünü belirterek, "Şu anda gerek İran kapısından gerek Irak’tan duvarlarımızı ciddi oranda yükseltiyoruz. Buralardaki yükselen duvarlar, bu düzensiz göçün ülkemize girmesini engellemek için. Tamamıyla sınırlarımız bu surlarla, bu duvarlarla örülüyor" demişti.
Hürriyet
Kastamonu, Bartın ve Sinop'taki neden bu hale geldi? Felaketin nedeni bu grafikte gizli
TBMM Başkanı Mustafa Şentop yaşanan sel felaketini değerlendirdi