İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta kamu yaşanan atama, kadro problemleri ve liyakatsizliklere dikkat çekti. Usta, “Maalesef memlekette ehliyet, liyakat rafa kaldırıldı. Diyanet İşleri Başkanlığında mülakat mağdurları var. Ocak ayında mülakata giren yaklaşık 4 bin 500 Kur’an kursu öğreticisi imam-hatip ve müezzin kayyum adayları sınavdan 80-90 puan almış olmalarına rağmen atanamıyorlar. Baştan “Başarılı.” denildi fakat sonradan atamaları bir türlü yapılmadı. Kamu adına çalışan veya kamu için çalışan bir kesim çalışanlarımız var ki sürekli mağdur ediliyorlar; kadro problemleri var, çözülmüyor; ücret problemleri var, çözülmüyor; aynı işi yapmasına rağmen kadrolarla aralarında ayrım var, çözülmüyor. Taşeronda çalışanlardan bir kısmı kadroya geçirildi ancak hâlâ belediyede çalışanlar, belediye çalışanları geçirilmedi” dedi.
Personel rejimi sisteminin dışına çıkıldığını ve sistemin baypas edildiğini belirten Usta, “Sistem darmadağın edildi çünkü değişik yöntemler denendi fakat daha sonra burada mağduriyetlerin oluştuğunu gördük. Aslında olması gereken şey, ehliyete, liyakate önem vererek devletin normal alım sistemi neyse o sistem içerisinde personel istihdamıdır, dolambaçlı yollar kullanıp sonradan bu kesimleri de mağdur etmenin bir anlamı yoktur. Bizim bu çalışanları normalde devletin normal işçi çalıştırma sistemi içerisinde çalıştırmamız gerekirdi” ifadelerini kullandı.
Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde çalışan 25 binin üzerinde fahri Kur''an kursu öğreticisi ve vekil imam olduğunu hatırlatan Usta, “Çalışma şartları açısından baktığımızda son derece kötü, asgari ücretin altında ücret alıyorlar. Dolayısıyla bu fahri Kur''an kursu öğreticilerinin ve vekil imamların özlük haklarının, mali ve sosyal haklarının iyileştirilmesi ihtiyacı ortadadır. Burada da görevde olma şartı aranmadan, lisans, ön lisans ayrımı yapılmadan, SGK primleri günleri baz alınarak Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından kadro verilmesi gerekiyor” diye konuştu.
Usta, Türkiye’de ehliyet ve liyakatin rafa kaldırıldığını belirtti. Usta şunları kaydetti:
“Diyanet İşleri Başkanlığında mülakat mağdurları var. Ocak ayında mülakata giren yaklaşık 4 bin 500 Kur’an kursu öğreticisi imam-hatip ve müezzin kayyum adayları sınavdan 80-90 puan almış olmalarına rağmen atanamıyorlar. Baştan “Başarılı.” denildi fakat sonradan atamaları bir türlü yapılmıyor. Bu insanların da artık devlete güveni de kalmadı “Torpilimiz olmadığı için atanamıyoruz” diyorlar. Bu liyakatsizliğe son verilmelidir.”
Millî Eğitim Bakanlığına bağlı halk eğitim merkezlerinde ek ders ücreti karşılığı çalışan ücretli öğretmenlere de dikkat çeken Usta, “Ücretli öğretmenlerin sayıları 100 bini aştı. Bu usta öğreticilere kadro verilmesi gerekiyor, kalıcı istihdam sağlanması gerekiyor. Bu sorun derinleşerek devam ediyor, özlük haklarına mutlak surette iyileştirme yapılarak hak kayıplarının telafi edilmesi lazım. Bu insanlar kamu adına çalışıyor, sosyal güvenliği yok. Devlet sosyal güvencesi olmayan insan çalıştırır mı? Devlet bunu yaparsa vatandaş ne yapmaz, özel sektör ne yapmaz? Usta öğreticiler memurlarla aynı işi yapmasına ve aynı sorumluluğu yerine getirmesine rağmen memurlara verilen haklardan yararlanamıyorlar. Kıdem tazminatları ve işsizlik sigortaları bulunmuyor” dedi.
Cumhurbaşkanının 20’nci Millî Eğitim Şûrası’nda “Sözleşmeli öğretmenler ile kadrolu öğretmenler arasındaki ayrımı ortadan kaldıracağız” demesine rağmen herhangi bir ilerleme kaydedilemediğini ifade eden Usta, “Haftada otuz saat derse giren bir ücretli öğretmen ayda 3 bin 360 lira maaş alıyor. Yüz binlerce insanın asgari ücretin altında çalıştırılması yanlıştır. Madem bizim böyle bir öğretmen ihtiyacımız var, o zaman normal usullerle daha fazla öğretmen alalım. Böyle bir sisteme, dolambaçlı yollara hiçbir şekilde gidilmesin” diye konuştu.