İmkansızdı ama gerçek oldu! Meğer Ay’da da varmış

İmkansızdı ama gerçek oldu! Meğer Ay’da da varmış

Ay üzerindeki incelemelerine hiç ara vermeden devam eden bilim insanları inanılmaz bir keşfe imza attı.

Meğer Ay’da da varmış

TRT Haber‘de yer alan bilgiye göre, NASA’nın ‘Chandrayaan-1’ uzay aracındaki Ay Mineraloji Haritalayıcı (M3) verilerini inceleyen bilim insanları, Ay’ın tüm enlemlerinde su izleri buldu.

The Planetary Science Journal dergisinde yayınlanan çalışma, oldukça kuru bir yapısı olduğu düşünülen Ay’ın farklı bölgelerinde önemli miktarda su olabileceğinin sinyalini verdi.

Araştırmayı yürüten gezegen bilimci Roger Clark, bu bulguların astronotların Ay’ın ekvatoruna yakın bölgelerde bile su bulma ihtimalini artırdığını belirtti.

Bilim insanlarından tarihi değiştirecek keşif: Ay'da bulundu - Resim: 2

DERİNLERDE BUZ DEPOLARI OLABİLİR

Clark, daha önce suyun sadece kutup bölgelerinde ve derin gölgeli kraterlerde bol miktarda bulunabileceğinin düşünüldüğünü, ancak yeni keşiflerin Ay'ın genelinde su izlerine rastlandığını ifade etti. Özellikle Güneş ışığına ve ısısına maruz kalmayan derin kraterlerin metrelerce kalınlıkta buz depoları barındırdığı tahmin ediliyor.

Bilim insanlarından tarihi değiştirecek keşif: Ay'da bulundu - Resim: 4

GERİDE SADECE HİDROKSİL BIRAKTI

Araştırma, Ay’ın yüzeyinde hidroksil (bir oksijen ve bir hidrojen atomundan oluşan molekül) ve suyun kayaların ve toprağın mineral yapısında bulunduğunu ortaya koydu.

Bilim insanlarından tarihi değiştirecek keşif: Ay'da bulundu - Resim: 5

Meteor çarpışmaları gibi olayların, Ay’ın su açısından zengin kayalarını yüzeye çıkardığı belirlendi. Ancak Güneş rüzgarlarının milyonlarca yıl boyunca suyu yok ederek geride sadece hidroksil bıraktığı anlaşıldı. Ayrıca Güneş rüzgarlarının, Ay yüzeyine hidrojen taşıyarak hidroksil oluşumuna katkıda bulunduğu tespit edildi.