Zürih Üniversitesi'ndeki İsviçre Uluslararası Çalışmalar Enstitüsü'nün düzenlediği bir etkinlikte konuşan Georgieva, dünya ekonomisinin 2020'den bu yana daha şoklara dayanıklı hale geldiğini vurgulayarak, "Dünya ekonomisi, tüm bu şoklara rağmen son derece dayanıklı olduğunu kanıtladı. Küresel bir resesyon içinde değiliz." dedi.
Georgieva, geçen yıl ekonomilerin çoğunun resesyona gireceği endişelerinin boşa çıktığını belirtti.
Gelecek için yüzde 3,2'lik bir büyüme öngörüsünde bulunan Georgieva, "Enflasyon hemen hemen her yerde düşüş eğiliminde." şeklinde konuştu.
Jeopolitik endişeler hakkında sorulan bir soruya Georgieva, "Gördüğümüz en dramatik şey dünyanın savaşlarla çalkalandığı." yanıtını verdi ve Rusya'nın Ukrayna'da devam eden savaşı ile İsrail'in Gazze'yi işgal etmesine işaret etti. Savaşların, ekonomik öncelikler hakkında rasyonel bir tartışmanın zor olduğunu dile getirdi.
Ayrıca, dönüşümsel güçlerle karşı karşıya olunduğunu vurgulayan Georgieva, özellikle yapay zekanın önümüzdeki birkaç yıl içinde gelişmiş ekonomilerdeki işlerin %60'ını, dünya çapındaki işlerin ise %40'ını etkileyebileceğini belirtti. Bu durumu "iş gücü piyasasını vuran bir tsunami" olarak nitelendirdi. İnsanları ve işletmeleri buna hazırlamanın acil olduğunu ifade eden Georgieva, doğru yönetilirse bu durumun üretkenlikte "olağanüstü" artışa yol açabileceğini, ancak aynı zamanda daha fazla yanlış bilgiye ve eşitsizliğe de neden olabileceğini söyledi.
Georgieva'nın konuşması, iklim değişikliği ve gelişmekte olan ekonomilerin borçlarıyla mücadele çağrısında bulunan protestocular tarafından birkaç kez kesildi.
Aynı etkinlikte konuşan İsviçre Merkez Bankası Başkanı Thomas Jordan, İsviçre'deki enflasyonla mücadelenin artık çok ileri düzeyde olduğunu belirtti. Enflasyon görünümünün çok daha iyi olduğunu ancak belirsizliklerin çok fazla olduğunu dile getirdi.