İlk defa görüldü. Ekipler hemen alarma geçti

İlk defa görüldü. Ekipler hemen alarma geçti

Türkiye’de ilk kez 2014 yılında ortaya çıkan ve sonrasında 2020 yılına kadar Antalya, Bartın, Trabzon ve Zonguldak gibi illerde tespit edilen ve karantina altına alınan tahripkar zararlı olan ‘Turunçgil uzun antenli böceği’, mayıs ayı ortalarında Muğla’nın Köyceğiz ilçesinde görüldü.

Bu böcek, akçağaç, at kestanesi, kızılağaç, huş, gürgen, turunçgil, narenciye, fındık, dağ muşmulası, kayın, elma, armut, erik, kavak, karaağaç, çınar, akasya gibi birçok ağaç türünü zarara uğratıyor.

ÜLKEMİZE YURT DIŞINDAN TAŞINMIŞ OLABİLECEĞİ DÜŞÜNÜLÜYOR

Ülkemize yurt dışından kereste ve süs bitkileri ile taşınmış olabileceği düşünülüyor. Turunçgil uzun antenli böceği ile mücadele ve önlem almak amacıyla Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, 22 Mayıs 2024 tarihinde bir bilgilendirme toplantısı düzenledi.

aw231609-01.jpg

BİLGİLENDİRME TOPLANTISI DÜZENLEDİ

Toplantıya ilçe tarım müdürlükleri, ziraat odaları, büyükşehir ve ilçe belediyeleri, orman bölge müdürlükleri ve Bornova Zirai Mücadele Enstitüsü katılarak bilgi alışverişinde bulundu. Oluşturulan plan çerçevesinde, Muğla Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı ekipleri, enfekte çınar ağaçlarını ilaçlayarak ve takip altına alarak müdahalede bulundu.

Biyolog Pınar Gitmez, Köyceğiz ilçesinde mayıs ayı ortalarında tespit edilen tahripkar uzun antenli böceği için alınan tedbirleri şu şekilde açıkladı:

aw231609-02.jpg

“İlçemizin ana merkezinde, ana yol üzerindeki iki çınar ağacında bu zararlıya rastlandı.

İlçe Tarım Müdürlüğü diğer enfekte ağaçları belirledi ve işaretledi. Enfekte olan ağaçlarda delikler açılarak ilaçlama yapıldı, üzerleri macunla kapatıldı ve etrafları sarılarak larvaların çıkışı engellenmeye çalışıldı.

Toplamda 15 ağacın ilaçlanması ve takibi başlatıldı. Vatandaşlarımızdan, bu böceği gördüklerinde Muğla Büyükşehir Belediyesi ve İl Tarım Müdürlüğü ekiplerine haber vermelerini rica ediyoruz.”

İlgili Haberler