Araç fiyatları gibi yedek parça fiyatlarının da uçtuğunu belirten Genç Otonomi Başkanı Tayfun Erden, “İkinci el araç piyasası çok hareketli. Bunun sebebi fiyatların sürekli artması. Yurt dışı firmaları araç stokluyorlar. Ücra köşelerde, avm altlarında araçlar stoklu bekliyor. Piyasa da karaborsaya doğru gidiyor. Motorlu Kara Satıcıları Federasyonu olarak Ticaret Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile görüşüyoruz. 2. el piyasası da sıfır araç piyasası da çok ciddi sıkıntıda” dedi.
Erden, “İkinci el araçlarda el değişimi oluyordu bir sirkülasyon yaşanıyordu. Fakat şuanda el değişimi de yeterli düzeyde değil alanlar stokluyor. Sıfır araçları da ikinci araçları da stokluyorlar. Araçlarını satanlar ise kredi borçlarından dolayı araçlarını satıyor. Haliyle araç sayısı azaldıkça araçların da fiyatı otomatikman yükseliyor. Modeli düşük araçların hurdaya çıkması ile yedek parça olarak temin ediliyordu. 98 model bir aracın far tamiri için 950 lira masraf çıkartılar. Bu arabanın 6 ay evvel ön çamurluğu 400 liraydı. Şimdi bin 500 lira oldu.
"NE 2. EL RAÇ VAR NE DE YEDEK PARÇA VAR"
Piyasada şuan da ne 2. el araç var ne de yedek parça var. karaborsaya düşmüş durumda. Böyle devam ettiği sürece fiyatların artmaması içten bile değil. 70 bin liraya aldığımız arabayı 75 bine satıyoruz, ertesi gün 80 bine aynı model benzer bir arabayı zor alıyoruz. Çok ilginç bir yükselme var. Ocaktan sonra kur fiyatlarından dolayı sıfır araçlar gelse bile çok yüksek gelecek ve fiyatlar yükselmeye devam edecek. Bir günde 130 bin zam gelen araçlar var” ifadelerini kullandı.
"ÖTV'LERDE EŞİK DEĞER YÜKSELTİLDİ"
Araç piyasasındaki stokçuluğu gündeme ilk getiren İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta şunları kaydetmişti: “ÖTV’lerde eşik değer yükseltildi. Bazı vergi oranları yüzde 45’e çekilmişti. İlk satıcılar, bayiler ÖTV düşüşünü yansıtmamak için seri halde plaka alıyorlar. Araç kullanılmıyor, plaka alınıyor fakat bu araçlar ikinci el olarak satılıyor. Sıfır araçları böylece ikinci el araç olarak satarak 50-60 bin liralık vergi düşüşünü yansıtmayıp daha yüksek fiyata piyasaya sürüyorlar.
Maliye Bakanlığı da buna sessiz kalıyor. Madem vergiyi düşürüyorsun bunu vatandaşın hissetmesi lazım. Vatandaşın istifade etmediği, sadece yetkili bayilerin veya otomobil firmalarının istifade ettiği bir vergi düşüşünü neden yapıyorsunuz? Buradaki plakalar seri halde ve hiçbiri ikinci el değil. Burada bir soygun var ve bu soyguna hükümet sessiz kalıyor.” ANKARA/ YENİÇAĞ- Halil Yatar
Kur krizi, zam yağmuru sonrası 300 bin TL'nin altında sadece 1 otomobil kaldı
Koronavirüs aşısı miniklerde ne kadar etkili? İşte o sorunun cevabı...
Gece yarısı duyuruldu! SSK, Bağ-Kur tüm emeklilere 3 bin TL ödeme...
Kanser vakaları neden artıyor?