Hangi hallerde BES'ten para çekilebilecek? İkinci emeklilik artık çok kolay!

Hangi hallerde BES'ten para çekilebilecek? İkinci emeklilik artık çok kolay!

Bireysel Emeklilik Sistemi yeni avantajlara kavuştu. Sisteme katılmanın ve toplu ödeme yapmanın cazibesi artırıldı, nakit ihtiyaçlarının da BES'ten çıkmadan karşılanmasının yolu açıldı. Peki BES birikimleri için hangi avantajlar var? Hangi hallerde BES'ten para çekilebilecek?

13.3 milyon katılımcıya ve yaklaşık 250 milyar lira fon büyüklüğüne ulaşan Bireysel Emeklilik Sistemi (BES), yeni yılda yeni avantajlara kavuştu. BES'e girişi teşvik eden ve katılımcıların sistemde devamlılığını sağlayacak. Önemli düzenlemeleri içeren yasa, geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete'de
yayımlandı. En dikkat çekici yenilik devlet katkısı oranında oldu. Birikimlere devlet katkısı
yüzde 25'ten yüzde 30'a yükseltildi.

Ayrıca yıllık devlet katkısı limitini aşan katkı payları için müteakip yıllarda devlet katkısının alınabilmesinin yolu açıldı, böylece sisteme toplu ödeme yapmanın cazibesi artırıldı. 45 yaşından büyüklerin talep etmesi halinde otomatik katılım sistemine (OKS) girebilmesine imkan tanınırken; nakit ihtiyacı doğan katılımcıların bunu sistemden çıkmadan karşılayabilmesine yönelik de 2 düzenleme yapıldı ve kısmi çekiş hakkı ile temlik imkanı getirildi. 5 soruda 5 yeniliğin detayları şöyle:

1- DEVLET KATKISI ORANININ YÜZDE 25'TEN YÜZDE 30'A ÇIKMASININ AVANTAJI NEDİR?

Gerek mevcut gerekse sisteme önümüzdeki dönemde girecek katılımcılar, yatıracakları her 100 liraları karşılığında 30 lira devlet katkısı alacak. Örneğin; BES'e aylık bin lira yatıran bir kişi için devlet aylık 250 lira, yıllık 3 bin lira katkı yapıyordu. Yeni düzenlemeyle aynı tutarda ödemeye devlet aylık 300 lira, yıllık da 3 bin 600 lira katkı sağlayacak. 

2- YILLIK DEVLET KATKISI ÜST LİMİTİNİ AŞAN KATKI PAYLARINA İLERLEYEN YILLARDA DEVLET KATKISI HESAPLANMASININ AVANTAJI

Katılımcıların bir takvim yılı içinde brüt asgari ücret tutarının yıllık toplamına kadar yaptığı ödemeler devlet katkısı alabiliyordu. 2022 yılı için brüt asgari ücret tutarının yıllık toplamı 60 bin 48 lira olduğu için bu tutarın üzerindeki katkı paylarına devlet katkısı alınamıyordu.

Getirilen yeni düzenleme ile birlikte, artık bu katılımcılar ödeyecekleri katkı paylarının yıllık brüt asgari ücreti aşan kısmı için de takip eden yıllarda devlet katkısı alabilecek. Dolayısıyla, eski düzenlemeye göre, örneğin bir katılımcı sisteme 100 bin lirayı topluca yatırdığı durumda, bu paranın yaklaşık 40 bin liralık kısmı için herhangi bir şekilde devlet katkısı alamamaktaydı.

Yeni düzenlemeyle birlikte, artık katılımcılar ilerleyen yıllarda bu örnekte 40 bin lira olarak belirtilen söz konusu limit üstü kısım için de devlet katkısı almaya hak kazanıyor olacak.

3- OTOMATİK KATILIMDA 45 YAŞ SINIRININ KALKMASI İLE
ÇALIŞANLARA SUNULAN FAYDA NEDİR?

Eski mevzuata göre 45 yaşını aşan ve otomatik katılım sistemine (OKS) dahil
olmayan çalışanlar kendi rızalarıyla dahi sisteme girememekteydi. Artık 45 yaşını aşan çalışanlar da talep etmeleri halinde, OKS'ye katılabilecek. Bu sayede, yaş kısıtlaması olmaksızın tüm çalışanlar, OKS'nin avantajlarından faydalanabiliyor olacak.