GRİP HASTALARI İZİN ALIP İŞE GİTMEMELİ
Havaların soğuması ve kapalı alanlarda geçirilen zamanın artması gribe yakalananların sayısını artırıyor. Uzmanlar gribe yakalanan insanların hastalığı evlerinde atlatmasının hastalığın yayılmasını engellediğini vurguluyor.
Siirt İl Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Birim Sorumlusu Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Reyhan Şahin, “Siirt’te geçen sene grip sezonu döneminde pikimizi, 12 bin vaka ile yaşamıştık. Bunların içerisinde soğuk algınlığı, nezle ile seyreden hastalarımız da mevcuttu. Bu sene de ocak ayının ilk haftası içinde yaşıyoruz. Geçen yıla göre, vaka sayısı 1000 vatandaş fazla oldu. Bu yıl ocak ayının ilk haftasında 13 bin üzerinde bir hasta ile grip sezonunu atlatıyoruz” dedi. İl Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Birim Sorumlusu Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Reyhan Şahin, Türkiye genelinde grip sezonu yaşandığını belirtip, maske ve hijyen uyarısında bulundu. Dr. Şahin, “Malum grip sezonundayız. Grip semptomları ile başvuran hastalarımızın sayısının ocak ayının ilk haftasında arttığını görüyoruz. Siirt’te geçen sene grip sezonu döneminde pikimizi, 12 bin vaka ile yaşamıştık. Bunların içerisinde soğuk algınlığı, nezle ile seyreden hastalarımız da mevcuttu. Bu sene de ocak ayının ilk haftası içinde yaşıyoruz. Geçen yıla göre, vaka sayısı 1000 vatandaş fazla oldu. Bu yıl ocak ayının ilk haftasında 13 bin üzerinde bir hasta ile grip sezonunu atlatıyoruz.
Viral hastalıklarda özellikle korunmanın önemine dikkat çekmek istiyorum. El yıkama, hapşırıp aksırırken özellikle tek kullanımlık mendillerin kullanılmasına ve bu mümkün değilse kolun iç yüzeyine hapşırıp, etrafa damlacıkların saçılmasını engellemek şeklinde korunmak mümkün. Hasta olan çocuklarımızın veya çalışan erişkinlerin hastalık döneminde okullara gitmesinin ertelenmesini ya da çalışan bireylerse işlerinden bir süre izin almaları daha uygun olacaktır” dedi. Risk grubunda olanların grip aşılarını yaptırması gerektiğini belirten Dr. Şahin, “Kişilerin özellikle hastalık belirtilerini hissettikten sonra sağlık kurumlarına başvurmaları gerekirse, hastanelere veya sağlık kurumlarına maske takarak başvurmaları çok önemli. Çünkü grip, kalabalık ortamlara girildiğinde damlacık yoluyla çok hızlı bir şekilde bulaşan bir viral hastalık. Bunun dışında kalabalık ortamların havalandırılması çok önemli. Risk gruplarından 65 yaş üstü vatandaşlarımız, kronik hastalar, gebeler, bakımevi, huzurevi ve cezaevi gibi toplu yaşam alanlarında yaşayanlar ve sağlık çalışanları, bu gruplar, özellikle grip sezonu gelmeden, ekim ayına tekabül eden dönemde, grip aşılarını yaptırmaları çok önem arz eden bir durum. Bu aşıların öncelikle bu gruba yapılması gerekiyor” diye konuştu.
MASKE UYARISI
Türk Toraks Derneğince, kış aylarında görülme sıklığı artan üst solunum yolu enfeksiyonlarından korunmak ve virüslerin yayılımını azaltabilmek için kalabalık ve kapalı mekanlarda maske kullanılması, el hijyeni ve fiziksel mesafeye dikkat edilmesi gerektiği belirtilmişti. Türk Toraks Derneği Solunum Sistemi Enfeksiyonları Çalışma Grubu tarafından yapılan yazılı açıklamada, son dönemde tüm dünyada ve Türkiye’de kış aylarında solunum yolu enfeksiyonlarında artış olduğu ifade edilmişti. Bu dönemde görülen artışların beklenen bir durum olduğuna işaret edilen açıklamada, “Ülkemizdeki çok sınırlı test verileri, bu enfeksiyonlara en sık neden olan virüslerin Kovid-19, grip ve RSV olduğunu göstermektedir.” bilgisi verilmişti. Açıklamada, Kovid-19’a neden olan SARSCov-2 virüsünün sürekli değişim gösterdiği anımsatılarak şunlar kaydedilmişti, “Bazen bu değişiklikler yeni varyantların daha hızlı veya etkili bir şekilde yayılmasına neden olur. Böyle bir durumda yeni varyant, dolaşımdaki diğer varyantlara göre daha yaygın hale gelebilir. Genel olarak, Kovid-19 semptomları varyantlar arasında benzer olma eğilimindedir. Semptomlar ve ne kadar şiddetli olduğu, genellikle enfeksiyona neden olan varyantın ötesinde kişinin bağışıklığına ve genel sağlık durumuna bağlıdır.” (DHA-AA)
Gazetemizin birinci sayfasını okumak için tıklayınız...