Şişkinlik, istenmeyen kilo, hazımsızlık, bağırsak ve mide sorunları… Her yemek yedikten sonra bu negatif durumlara maruz kalıyorsanız söyleyeceklerimize hazır olun: Glüten intoleransı ile karşı karşıya olabilirsiniz! Glütensiz yiyecekler ile bu durumu kontrol altına almanız mümkün.
Glüten intoleransı, ekmeğin kabarmasını sağlayan, buğday, arpa ve çavdar içeren tahıllarda bulunan protein içeriği glütenin bağırsak tarafından kabul edilmemesi durumudur. Alerjik reaksiyonlar göstermeye başlayan bağırsak, besinlerden alması gereken vitamin ve minerali alamaz hale gelir.
Live To Bloom'un haberine göre, glüten intoleransı ile mücadele eden kişiler için hangi yiyeceklerde glüten olup hangilerinde olmadığınının listesi...
Yaygın olarak içinde glüten bulunan besin grupları:
Makarna
Ekmek çeşitleri
Krakerler
Salata sosları ve baharatlı karışımlar
Glütenli gıdalar:
Buğday nişastası
Buğday kepeği
Buğday tohumu
Kuskus
Bulgur
Buğday çeşitleri
Buğday unu
İrmik
Gliyadin
Arpa
Çavdar
Arpa maltı
Tavuk suyu
Malt sirkesi
Soya sosu
Noodle
Burger ekmekleri ve ekmek çeşitleri
Tatlandırıcılar ve soslar
Bu içeriklere sahip olan yiyeceklerle beslendiğinizde, örneğin çavdarlı bir ekmek, irmik helvası, vejetaryen burgeri veya soslu noodle tükettiğinizde kendinizi hazımsızlık problemi ve bağırsak rahatsızlıklarıyla karşı karşıya bulabilirsiniz.
Bu durumla baş edebilmek için glütensiz gıdalarla beslenmek oldukça rahatlatıcı ve bağırsak sağlığı açısından faydalı bir tercihtir. İşte glütensiz olarak tercih edebileceğiniz besin seçenekleri!
Glütensiz yiyecekler:
Meyveler
Sebzeler
Tohumlar
Bakliyatlar
Sert kabuklu kuruyemişler
Patates
Yumurta
Süt ve süt ürünleri
Sağlıklı yağlar
Mısır
Pirinç
Balık ve deniz ürünleri
Karabuğday
Darı
Ararot nişastası
Kinoa
Glüten intoleransı ile baş etmek için ne yapabilirsiniz?
İşe yukarıda belirtilen besin gruplarına uygun bir beslenme rotası çıkararak başlayabilirsiniz. Eğer dışarıda yemek yiyorsanız glüten intoleransına hassasiyet gösteren restoranlar tercih edebilir ve gittiğiniz yerlerde sipariş edeceğiniz yiyeceklerin glütensiz olmasını özellikle belirtebilirsiniz.
Restoranlardaki kızarmış patates gibi çokça tercih edilen ve genellikle aynı tencere veya tavada yapılan atıştırmalıkları tercih etmemeye özen gösterebilirsiniz. Kullandıkları soslar ve tavadaki bir önceki yaptıkları üründen kalanlar yanlışlıkla glüten tüketmenize neden olabilir.
Yediklerinizi genellikle evde ve kendiniz hazırlarsanız riski en aza indirgemiş olabilirsiniz. Bir beslenme uzmanına danışarak kendinize uygun, zengin, glütensiz bir diyet programı hazırlamanız harika bir seçenek olacaktır.