GEN HARİTASI TAMAMLANARAK İLK KEZ YAYINLANDI
Bilindiği üzere bilim insanları insanlığın gen haritasını ilk kez 2003 yılında yayınlamışlardı. Fakat 2003 yılında yayınlanan gen haritası, %92’lik bir dizilimi içeriyordu. 200 milyon DNA tabanından oluşan %8’lik dilim ise günün teknolojisiyle çözülerek haritaya dahil edilememişti. T2T Konsorsiyum’u, 2003 yılındaki çalışmanın bu eksikliğini giderdi ve bulguların yer aldığı bir dizi makaleyi Science dergisinde yayınladı.
Yaklaşık 100 bilim insanının bir araya gelerek oluşturduğu Telomere-to-Telomere (T2T) Konsorsiyumu, insanlığın gen haritasını tamamlamayı başardı. İnsanlık tarihinde bir ilk olan bu çalışma, temelini 2003 yılında tamamlanan Human Genome Project’ten aldı.
"DİĞER TÜRLERDEN NASIL FARKLILAŞTIĞIMIZI ANLAMAMIZI SAĞLAYACAK"
Dizilimin çözülmesi için DNA’yı parçalara ayıran bilim insanları, dizilim cihazları kullanarak bu parçaları tekrar bir araya getirdiler. Eski cihazlar ile küçük parçaların bir araya getirme işlemi yapılabilirken yeni cihazların daha uzun parçaları bir araya getirebiliyor olmasından yararlanıldı.
Araştırma lideri Washington Üniversitesi Howard Hughes Tıp Enstitüsü araştırmacısı Evan Eichler, daha önce bilinmeyen genlerin, salgın hastalıklara ve virüslere karşı bağışıklık tepkileri vermemize yardım eden, ilaçlara verilen tepkileri tahmin etmeye yarayacak ve insan beyninin diğer türlerin beyinlerinden büyük olmasını sağlayan genleri içerdiğini açıkladı. Eichler, “bu bilginin tamamına sahip olmak bizim insanlar olarak nasıl oluştuğumuzu ve sadece insanlar arasında değil, diğer türler arasında da nasıl farklılaştığımızı anlamamızı sağlayacak” dedi.