Geçen sene kilosu 40 liradan satılıyordu bu yıl 8 liraya düştü! Hem üretici hem de alıcı zor durumda

Geçen sene kilosu 40 liradan satılıyordu bu yıl 8 liraya düştü! Hem üretici hem de alıcı zor durumda

Geçen yıl kilosu 40 liradan satılan keçiboynuzu bu yıl yüzde 80 oranında fiyat düşüşü yaşadı. Bu yıl üretim fazlası olması ve erken hasatın etkisiyle çiftçiler ürünü toplamamayı tercih etti ve keçiboynuzları ağaçlarda kaldı. Bu durum hem üreticileri hem de alıcıları zor durumda bıraktı.

Kış aylarında şifa dağıtan keçiboynuzu, balgam söktürücü özelliği ile bilinir. Öksürük tedavisinde kullanılan keçiboynuzu aynı zamanda akciğerleri temizleyerek sigaranın neden olduğu zararı azaltmaya yardımcı olabilir. Özellikle pekmezi yapılarak tüketilen keçiboynuzunun hasadında bu yıl yaşanan olumsuzluklar dikkat çekiyor.

Antalya'nın Gazipaşa ilçesinde üretilen keçiboynuzu, geçen sene kilogramı 40 liradan satılıyordu, ancak bu yıl üretim fazlası nedeniyle fiyatı yüzde 80 oranında düşerek 8 liraya geriledi. Üreticilerin hırsızlardan kaynaklanan endişeleri nedeniyle erken hasat yapması, alan firmaların zarar etmesine ve keçiboynuzlarının ağaçlarda kalmasına yol açtı.

"GEÇEN SENE ALTINDI, BU SENE HURDA OLDU"

Keçiboynuzu alım işiyle uğraşan Osman Yalçın, ürünün ellerinde kaldığını söyleyerek şu ifadeleri kullandı:

“ Gazipaşa’da ticaret yapıyorum. Keçiboynuzu alıyorum ve bu işi 20 yıldır devam ettiriyorum. Ancak ne yazık ki geçen sene altın olan keçiboynuzu bu sene hurda oldu, hiçbir değeri kalmadı. Geçen sene 40 TL’ye kadar çıkan keçiboynuzu bu sene 8 TL. Ne olduğunu biz de bilemedik. Türkiye’deki keçiboynuzu ürünleri elimizde kaldı.

Şu anda Gazipaşa’da 3-4 bin ton keçiboynuzu var ama üreticilerimiz satmıyor biz de alamıyoruz. Tek nedeni ise fiyatlar. 8 TL olan keçiboynuzu, bu sene alıp satılamıyor. Çiftçimiz de ürünlerini satmıyor. Çünkü yevmiyelerini karşılamıyor. Hem toplanmıyor hem de toplanan ürünler elimizde kaldı. Çiftçiler ve alıcılar zor durumda. Geçen yıl Gazipaşa’da keçiboynuzu 40 TL olduğu için, hırsızlar da çoğaldı piyasada. Vatandaşlar da hırsızların ellerinden almak için ürünleri erkenden toplamaya başladılar. Olgunlaşmadan yeşilken topladılar. Hal böyle olunca da firmalar zarar etti. Zarar ettikleri için de bu yıl keçiboynuzu alımını durdurdular. Sonuç olarak piyasa çöktü ve keçiboynuzu hayalleri suya düştü."

"PARA ETMEZ OLDU"

Birçok faydası olan keçiboynuzunun bu sene değer görmediğini belirten Yalçın; “Keçiboynuzu sadece çekirdek olarak değil, çerez olarak da satılabiliyor. Pekmezi yapılır, pekmezi şifa bakımından büyük önem taşır. Ununu da yaparlar. Yurtdışına çekirdek olarak ihracatı yapılır ama geçen yıl 28 Euro olan çekirdek bu yıl kilosu 2 Euro oldu. Bundan dolayı da keçiboynuzu para etmez oldu.” Dedi.

"ALIM VE SATIM DURMA NOKTASINA GELDİ"

Keçiboynuzu işinde çalışan işçiler isi “Yıllardır keçiboynuzu işinde çalışıyorum. Keçiboynuzlarının içinden iyilerini ayırıyoruz. Ama bu sene para etmedi. Geçen seneye oranla aşırı derecede düşüş var ve işçilerin parasını bile karşılamıyor. Keçiboynuzu alımı ve satımı durma noktasına geldi.” diyerek tepkisini dile getirdi.

KAYNAK: TGRT HABER