Erdoğan'ın 'sosyal medya' çıkışı dünyada böyle yankı buldu

Erdoğan'ın 'sosyal medya' çıkışı dünyada böyle yankı buldu

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sosyal medyaya yaptığı "sosyal medya mecralarının tamamen kaldırılmasını, kontrol edilmesini istiyoruz" açıklaması dünya basınında geniş yer buldu. Reuters ve Associated Press, Erdoğan'ın bugünkü sözlerini abonelerine servis etti.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kızı Esra Albayrak’a yönelik sosyal medya üzerinden gelen cinsiyetçi hakaretlere değinerek "Bu millete, ülkeye bu tür mecralar yakışmıyor. Bu tür sosyal medya mecralarının tamamen kaldırılmasını, kontrol edilmesini istiyoruz" demiş ve sosyal medyaya yönelik hukuki düzenlemelerin sinyalini vermişti.

Peki dünya basını Erdoğan’ın sözlerini nasıl gördü?

Erdoğan'ın demecini dünyaya geçen Reuters haber ajansı, “Erdoğan, Türkiye’nin sosyal medya platformlarını kontrol altına almakta kararlı olduğunu söylüyor” ifadelerine yer verdi.

AP ise haberi "Cumhurbaşkanı Erdogan, sosyal medya şirketlerini Türkiye'de temsilcilik açmaya zorlayacağını duyurdu" şeklinde servis etti.

REUTERS: TEMSİLCİ ATAMAK ZORUNLU OLACAK

Reuters haberinde şu ifadeleri kullandı:

“Ailesine internet üzerinden hakaret edildiğini söylemesinin ardından hükümetin konuyla ilgili planlarıyla devam eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Çarşamba günü Türkiye’nin sosyal medya platformlarını kontrol altına almaya veya kapatmaya yönelik düzenlemeleri hayata geçireceğini söyledi.

Erdoğan’ın damadı Maliye Bakanı Berat Albayrak Salı günü dördüncü çocuklarının dünyaya geldiğini Twitter üzerinden duyurmuştu. Paylaştığı bu tweet ardından bazı kullanıcılar, eşi Esra Albayrak’a hakaret içeren paylaşımlarda bulundu.

Emniyet Genel Müdürlüğü Çarşamba günü yaptığı açıklamada Albayrak ve ailesine hakaret eden 19 hesaptan 11’inin kullanıcısının gözaltına alındığını belirtti.

AK Parti üyelerine seslenen Erdoğan, partisinin sosyal medya kullanımını kontrol altına alacak yeni düzenlemeleri hayata geçireceğini söyledi ve son yıllarda bu platformlarda yaşanan “ahlaksız hareketlerdeki” artışın yasal düzenleme eksikliğinden kaynaklandığını sözlerine ekledi.

Erdoğan "Bu millete, bu ülkeye bu tür mecralar yakışmıyor. Onun için de bir an önce biz bunları parlamentomuza getirip bu tür sosyal medya mecralarının tamamen kaldırılmasını istiyoruz" diye konuştu.

Sosyal medya firmalarının Türkiye’de yasal süreçlere cevap verecek temsilci atamasının zorunlu olacağını söyleyerek, bu konunun şimdiye kadar göz ardı edildiğini belirtti. Erdoğan, “İnternet ve sosyal medya mecralarının ülkemizde bir an önce hukuki ve mali muhataplık tesis etmeleri için ne gerekiyorsa yapmakta kararlıyız,” dedi. AK Parti Nisan ayı içerisinde koronavirüs salgınına karşı ekonomik tedbirler hakkında bir yasa taslağı içine sosyal medya hakkında benzeri düzenlemeleri de dahil etmişti. Yasa taslağı firmaların yasal temsilci bildirmelerini ve bildirim yükümlülüğünü yerine getirmeyenlerin bant genişliklerinin yüzde 95’e kadar daraltılmasını şart koşmuştu. Bu da bu firmaların etkili bir şekilde erişilemez olması anlamına gelecekti."

AP: ERDOĞAN YEMİN ETTİ

Associated Press'te “Erdoğan, ailesine yönelik hakaretlerin ardından sosyal medya kontrolleri yapmaya yemin etti” başlığıyla yer alan haberde ise şu ifadeler kullanıldı:

“Türkiye Cumhurbaşkanı, 4. çocuklarının doğumunu Twitter’da duyuran kızına ve damadına yöneltildiği ileri sürülen hakaretlerin ardından sosyal medya üzerinde devlet kontrolünü sıkılaştırmaya yemin etti.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan parti üyelerine yönelik video konferans yöntemiyle yaptığı konuşmasına hükümetinin sosyal medya firmalarının Türkiye’de yasal bir muhatap bulundurması zorunluluğunu getirecek yasal düzenlemeyi hayata geçirmeye kararlı olduğunu söyledi. Bu yükümlülük bu firmaların mali olarak hesap verebilir olması ve Türk mahkemesi kararlarına cevap vermeye zorlanması anlamına gelecek.

Erdoğan, aile fertlerine edildiği ileri sürülen hakaretlere cevaben “Niçin Youtube, Twitter, Netflix gibi sosyal medyalara karşı olduğumuzu anlıyor musunuz?” diye sordu ve “Türkiye bir muz cumhuriyeti değildir. Bu ülkenin idari ve adli kurumlarını hiçe sayanları biz de hiçe sayarız” dedi.

Bu demeci eleştirenler ise bu hamlenin hükümet yanlısı medyasının baskın olduğu bir bağlamda Türkiye halkının bağımsız haber kanallarına erişmesinin daha da kısıtlanması amacını taşıdığını söylüyor.
Türkiye binlerce websitesine erişimi engelledi. Ocak ayında, hükümet Anayasa Mahkemesi kararıyla Wikipedia’ya yönelik 2 yıldan fazla süren erişim engelini kaldırdı. Hükümetin saldırgan olduğu gerekçesiyle kaldırılmasını istediği bir içeriği online ansiklopedi kaldırmayı reddedince hükümet de erişimi durdurmuştu."