Erdoğan'ın kararıyla tahliye edildi! Çetin Doğan neden hapis yattı?
Mart 2003 yılında 1. Ordu Komutanı iken Balyoz Darbe planını hazırladığı öne sürülen “Çetin Doğan neden hapiste?” sorusu bilinmeyenler tarafından merak ediliyor, Çetin Doğan neden hapiste? Çetin Doğan neden tutuklandı, tutuklanma sebebi ne? İşte ayrıntılar…
ÇETİN DOĞAN NEDEN HAPİSTEYDİ?
Emekli Orgeneral Çetin Doğan, 2003 yılında 1. Ordu Komutanı iken Balyoz Darbe planlarını hazırladığı iddiasıyla yargılanarak hapse mahkum edilmiştir. Bu iddialar ilk olarak Taraf gazetesi tarafından gündeme getirilmişti.
Çetin Doğan, suçlamaların ardından t24.com.tr internet sitesine yaptığı açıklamada, seminerlerde EMASYA (Emniyet ve Asayiş) planlarının ele alındığını, bunun Cumhuriyet'i koruma ve kollama görevinin bir parçası olduğunu ifade etti. Ancak, darbe hazırlığı suçlamalarını kesin bir dille reddetti. Doğan, darbe senaryolarının seminerde görüşülmediğini belirterek, "Yok böyle bir şey. Bu uydurma bir senaryoyla monte ediyorlar. Meşhur bir tabirle, kopyala ve yapıştır usulüyle." demişti.
22 Şubat 2010 tarihinde, özel yetkili İstanbul Cumhuriyet savcıları tarafından yapılan yaklaşık bir aylık incelemenin ardından, Çetin Doğan'ın da aralarında bulunduğu 49 asker gözaltına alındı. 26 Şubat 2010'da mahkeme kararıyla tutuklanan Doğan, ertesi gün Silivri Cezaevi'ne konuldu ve tutuklu olarak yargılanması sürdü.
21 Eylül 2012 tarihinde, Balyoz davası karara bağlandı. Çetin Doğan, davada 1 numaralı sanık olarak ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Ancak, darbeye eksik teşebbüs suçundan verilen bu ceza, daha sonra 20 yıla indirildi.
ÇETİN DOĞAN KİMDİR?
Çetin Doğan, 15 Mayıs 1940 tarihinde Trabzon'un Maçka ilçesinde doğmuş olan Çerkez asıllı bir Türk askeridir ve emekli orgeneral unvanına sahiptir. 1960 yılında Kara Harp Okulu'nu tamamlamış, 1961'de ise Topçu Okulu'ndan mezun olmuştur.
Kariyerinde önemli askeri görevlerde bulunmuş olan Doğan, 1987 yılında tuğgeneral rütbesine yükselmiştir. Bu dönemde çeşitli önemli görevlerde bulunmuş; Genelkurmay Komuta Kontrol Daire Başkanlığı, 1. Zırhlı Tugay Komutanlığı, Genelkurmay Plan Harekat Daire Başkanlığı, 4. Kolordu Komutan Yardımcılığı, 1. Mekanize Tümen Komutanlığı, Genelkurmay Harekat Başkanlığı ve Jandarma Asayiş Komutanlığı görevlerini icra etmiştir. 1999 yılında orgeneral rütbesine terfi ederek Ege Ordu Komutanlığı'nın başına geçmiş ve 2003 yılında 1. Ordu Komutanı olarak görev yaparken emekli olmuştur.
Çetin Doğan'ın ismi, 28 Şubat sürecinde Batı Çalışma Grubu (BÇG) ile anılmıştır. Bu grup, laiklik karşıtı faaliyetlerin izlenmesi amacıyla oluşturulmuş bir birim olup, Doğan'ın imzası bulunan belgelerde laiklik aleyhtarı faaliyetlerin arttığı belirtilerek camilerin gözetim altına alınması emredilmiştir.
Emekliliğinden sonra, dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından Ahmet Yesevi Üniversitesi mütevelli heyeti başkanlığına atanmış, ancak 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından bu görevden alınmıştır.
Çetin Doğan, Mart 2003'te 1. Ordu Komutanı iken "Balyoz Darbe Planı" adı verilen ve hükümeti devirmeyi amaçladığı iddia edilen bir planı hazırladığı gerekçesiyle yargılanmıştır. Bu davada tutuklu olarak yargılanan Doğan, hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası almıştı. Ancak, darbeye eksik teşebbüs suçundan dolayı bu ceza 20 yıla düşürülmüştü. Cezanın onanması durumunda rütbelerinin TSK'ya iade edilmesi öngörülmüştü.