Elektrik krizinin sebebi özelleşmesi

Elektrik krizinin sebebi özelleşmesi

İktidar başa geçtiği günden bugüne elektrikteki kamu varlığını sonlandırıyor. Elektrik dağıtımından kamunun çekilmesi, yüksek fiyatların giderek artmasına sebep oluyor.

AKP hükümeti, iktidara geldiğinden beri elektrik dağıtım şirketlerinde özelleştirme politikası izliyor.

Hükümet 2004’te, TEDAŞ’ın hissedarı olduğu 18 elektrik dağıtım şirketini özelleştirme kapsamına aldı. 2012’de Kayseri ve Civarı Elektrik TAŞ’deki yüzde 20 oranındaki Özelleştirme İdaresi Başkanlığı hissesi özel sektöre satıldı.

Sonraki yıllarda üç elektrik dağıtım şirketi de 2016’da Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından özelleştirildi. Elektrik dağıtım sektöründe özel sektör payı yüzde 100’e ulaştı. TEDAŞ’a ait tüm dağıtım şirketlerinin özelleştirme işlemleri ise 2013 yılında tamamlandı.

EMO Yönetim Kurulu üyesi Olgun Sakarya, özel sektördeki elektrik dağıtım sisteminin işleyişi hakkında bazı bilgiler aktardı.

Olgun Sakarya şunları söyledi:

''Dağıtım şirketlerinin yanında görevli tedarik şirketleri, yurttaşa satılan her bir kwh elektrik üzerinden yüzde 2.38 oranında kâr elde ediyor. Şirketler, yapacakları yatırımları, periyodik bakımları, işletme giderlerini toplayarak bir gelir tavanı oluşturuyor. Her şirket, bölgesine göre ayrı bir tutar belirliyor. Elektrik faturalarında iki bileşen vardır. Biri enerji, diğeri de dağıtım bileşeni. Dağıtım bileşeninin içerisinde, dağıtım sistemi kullanım bedeli, iletim sistemi kullanım bedeli, kayıp kaçak bedeli ve sayaç okuma bedeli var, ancak faturalarda göremiyoruz. Bu  kurumların denetimi ise  kağıt üzerinde yapılıyor. Sorumluluk bakanlıkta. Ancak bakanlık bu yetkisini kurum ve kuruluşlara devredebiliyor. 2016 yılında denetimleri yapan TEDAŞ’ın mevcut personelinden 400 kişi başka kurumlara gönderildi. İçi boşaltıldı. Deneyim yok oldu. İktidar, dağıtım şirketlerinin ardından TEİAŞ’ı da özelleştirme kapsamına aldı. Bu, sistemin tamamen özel sektöre devri anlamına geliyor.''