Günümüzde hareketsiz yaşam tarzı, yüksek kalorili besinlerin tüketimi ve şekerli içeceklerin fazla alınması gibi faktörlerin obezite ve diyabetin artmasına neden olduğunu belirtti.
Dr. Tutal'a göre, diyabetin belirtileri arasında susuzluk, aşırı su içme ve sık idrara çıkma, kilo kaybı, tekrarlayan enfeksiyonlar, el ve ayaklarda uyuşma ve daha ciddi durumlarda koma yer alıyor. Şeker hastalığının tedavi edilmediği takdirde kronik bir hastalık olduğunu ve kan şekerinin normal seviyelere çekilmesi gerektiğini vurguladı.
Diyabetin, koroner arter hastalığı ve inme riskini 2-4 kat arttırdığını belirten Dr. Tutal, hastalığın zamanla kalp, damarlar, göz, böbrek ve sinirlerde yapısal değişikliklere yol açabileceğine dikkat çekti.
Aşırı kiloların diyabet riskini artırdığını belirten Dr. Tutal, özellikle uzun saatler boyunca hareketsiz kalmamanın önemli olduğunu vurguladı. Ofis ortamında uzun süre oturmanın diyabet riskini artırdığını söyledi ve fiziksel olarak aktif olmanın önemini vurguladı.
Diyabet tedavisi yöntemlerinin hastalığın türüne göre değişebileceğini belirten Dr. Tutal, Tip 1 diyabetin insülin tedavisi ve tıbbi beslenme tedavisi gerektirdiğini, Tip 2 diyabetin ise genellikle hücrelerin insülin hormonuna duyarlılığını artırmaya veya doğrudan insülin hormonu salınımını artırmaya yönelik ilaçlarla tedavi edildiğini açıkladı. Düzenli kontrollerin önemine de vurgu yaptı.