ECB Yönetim Konseyi'nin 10-11 Nisan'da Frankfurt'ta gerçekleştirdiği ve 3 temel politika faizini sabit tutma kararı aldığı para politikası toplantısına ilişkin tutanaklar kamuoyuyla paylaşıldı.
Tutanaklarda, konsey üyelerinin değerlendirmelerine yer verilerek, enflasyonla mücadelede olumlu gelişmelere rağmen iklim değişikliği kaynaklı artan gıda fiyatları ve Orta Doğu'da yaşanan gerilimlerin petrol fiyatlarını yükseltmesinin, enflasyon görünümünde yukarı yönlü riskler oluşturduğu belirtildi.
ECB Yönetim Konseyi üyelerinin haziran ayı toplantısında para politikası kısıtlamalarını hafifletmeye başlayabileceğine dair sinyaller verdiği ifade edildi.
Tutanaklarda şu ifadelere yer verildi: "Haziran toplantısında, ekonomistlerin mart projeksiyonlarını doğrulayan ek kanıtlar elde edilirse, Yönetim Kurulu'nun para politikası kısıtlamalarını gevşetmeye başlayabileceği düşünülmektedir."
Ayrıca, bazı ECB Yönetim Konseyi üyelerinin faiz indirimlerinin haklı gösterilmesine dair sebeplerin ortaya çıktığını vurguladığı ve "Genel olarak üyelerin, piyasaların ECB'nin iletişim ve tepki fonksiyonunu anladığı ve mevcut verilerin Haziran toplantısında bir faiz indirimi olasılığına hazır olduğunu değerlendirdiği" belirtildi.
ECB, yüksek enflasyonla mücadele etmek amacıyla Temmuz 2022'den bu yana faiz oranlarını art arda 10 toplantıda toplamda 450 baz puan artırmıştı.
Banka, Eylül 2023'teki toplantısında mevduat faizini yüzde 4'e yükseltti ve ekim, aralık, ocak, mart ve nisan toplantılarında faiz oranlarında değişikliğe gitmedi. Bu durum, tüketiciler için kredi maliyetlerini artırırken, imalat, inşaat ve diğer sektörlerdeki yatırımları maliyetli hale getirerek ekonomiyi yavaşlatıyor.
Diğer yandan, Avro Bölgesi'nde martta yüzde 2,4 olan yıllık enflasyon, nisanda aynı seviyede kaldı. ECB'nin orta vadede yüzde 2'lik enflasyon hedefine ulaşması için zamanın yaklaştığı tahmin ediliyor.
ECB'nin bir sonraki faiz toplantısı, 6 Haziran'da gerçekleştirilecek.