Patronlar Dünyası'nda yer alan habere göre, Gaziantep'i İskenderun Limanı'na bağlayan "Dörtyol-Hassa Demiryolu ve Otoyolu Projesi" için start verilmesi geçtiğimiz günlerde Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu tarafından duyuruldu. Bu önemli projenin fikir babalarından biri ise Gaziantep'in önde gelen iş insanlarından Adil Sani Konukoğlu oldu.
İlk olarak 2011 yılında gündeme gelen bu projenin hayata geçirilmesi için bölgede seferberlik ilan eden Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adil Sani Konukoğlu'nun uzun vadeli hayalleri, 2024 yılında gerçeğe dönüştü. Konukoğlu, projenin başarıyla hayata geçirilmesi için büyük çaba sarf etmiş ve nihayetinde modern bir İpekyolu'nun denize ulaşan bir versiyonunu oluştu
Adil Sani Konukoğlu, Hassa Projesi için, "Denize ulaşan modern yüzyılın İpekyolu'dur" ifadesini kullanarak projenin bölge ekonomisine, ticaretine ve lojistik altyapısına sağlayacağı büyük katkıları vurgulamaktadır. Projenin bölgede olumlu yönde bir dönüşüm başlatacağını belirten Konukoğlu, lojistik avantajlarının yanı sıra zaman kazandırarak ekonominin hızla gelişmesine de büyük destek sağlayacağını ifade etmektedir. Bu proje, ülke ekonomisine ve bölgedeki ticaret yapan şehirlere önemli ölçüde katkı sunacak önemli bir adımdır."
TÜRK EKONOMİSİNE KATKI
Hassa Projesi'nin detaylarına yakından bakıldığında, projenin tamamlanmasının ardından Türkiye ekonomisine yıllık ortalama 14 milyar 477 milyon TL (441 milyon 398 bin Euro) katkı sağlanması öngörülüyor.
Amanos Dağları'nın kuzey ve güney ucundan geçerek Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin ve Kahramanmaraş'a bağlanan Doğu Anadolu Bölgesi'nin ulaşımını sağlayacak olan proje, Payas ile Hassa arasında bulunan ve Amanos Dağları'nın orta bölümünden geçen karayolu ile ulaşım mesafesini 52 km kısaltacak.
Ayrıca, Payas-Hassa-Yolbaşı arasına inşa edilecek olan demiryolu, Gaziantep, Suriye ve Hassa Lojistik Alanı arasındaki mesafeyi 30 km kısaltacak. Proje kapsamında gerçekleştirilecek tüneller ve bağlantı yolları ile Gaziantep, denizyolu ihracatını desteklemek amacıyla Mersin Limanı'na olan 270 km'lik uzaklığını, İskenderun Limanı'na olan 107 km'lik mesafeye indirebilecek.
Projenin tamamlanmasıyla Gaziantep, yılda yaklaşık 10 milyar dolarlık ihracat yaparak 250 bin kişiye istihdam sağlıyor. İhracatta lojistik ve zaman maliyetlerindeki düşüş ile dış ticarette önemli bir avantaj elde edilecek. Bu şekilde, projenin Türk ekonomisine uzun vadeli sürdürülebilir bir katkı sağlaması hedeflenmekte.