Seçimden önce 20’nin altında seyreden dolar/TL, bir hafta sonra 23’ü aşmıştı. MB’nin 22 Haziran’daki toplantısına kadar 23,4-23,6 arasında dengeye oturan dolar/TL, faizin yeteri kadar artmamasından sonra yeniden yükselerek 25’in üstüne çıkmıştı.
Aynı şekilde 28 Mayıs’tan önce 21,5’in altında olan avro/TL, seçimden yaklaşık bir hafta sonra 25’i geçmişti. MB’nin hazirandaki faiz toplantısına kadar 25,6-25,8 arasında dengeye oturan kur, faiz kararından sonra 27’yi aşmıştı.
Son dönemde dolar/TL ve avro/TL, azalan bir ivmeyle de olsa artışını sürdürüyor. Şu an (15:44) dolar/TL 27,3, avro/TL 28,81 seviyesinde ilerliyor.
Bu durumda TL’nin geleceği ne olacak? Bank of America Polonya, Macaristan ve Türkiye para birimleriyle ilgili bir not yayınladı. Bloomberg HT’nin aktardığına göre banka, TL’nin 2023 yılının son çeyreğinde 30’u görmesini bekliyor.
Bankanın raporunda, “Türkiye’de siyasi belirsizlik ve ekonomik zorluklar devam ediyor. MB’nin faiz artırımına gitmesi gerekiyor ancak bunun için siyasi irade yok. Bu nedenle TL üzerinde baskı devam edecek” denildi.
Banka ayrıca, Türkiye’nin yüksek cari açığı ve düşük rezervleri nedeniyle dış şoklara karşı savunmasız olduğunu belirtti. Banka, “Türkiye’nin kredi notu düşürülme riski var. Ayrıca ABD ile ilişkiler de gergin. Bu faktörler TL’yi olumsuz etkiliyor” ifadelerini kullandı.
DOLAR 30, AVRO İSE 31 LİRA OLACAK
Bankanın tahminine göre, dolar/TL 2023 yılının son çeyreğinde 30, avro/TL ise 31 seviyesine yükselecek.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre, haziranda yıllık enflasyon %16,59 oldu. Bu oran son bir yılın en yüksek seviyesi.
TL’nin değer kaybının vatandaşın cebine de yansıdığı görülüyor. Özellikle ithal ürünlerde fiyat artışları yaşanıyor. Döviz kurlarındaki yükselişin önümüzdeki aylarda da devam etmesi halinde, enflasyonun daha da artması ve TL’nin daha da değer kaybetmesi bekleniyor.
PARA BİRİMLERİNİN PERFORMANSI DÜŞÜCEK
ABD'deki en büyük ikinci banka olan Bank of America (BofA) stratejistleri, 2023'ün son çeyreğine ilişkin birçok veriyi inceleyerek hazırladıkları tahminde, BofA raporuna göre , petrol fiyatlarındaki artışın potansiyel volatilite yükselişi yaratması, net petrol ithalatçısı Doğu Avrupa, Orta Doğu ve Afrika (EEMEA) bölgesindeki ülkelerin para birimlerinin performansını düşüreceği belirtildi.