Doğu Türkistan’a ilginin artmasının sevindirici olduğu belirtilen raporda, “ Şüphesiz insan hakları boyutu başta olmakla konunun bugün siyasi, iktisadi, sosyal, kültürel, dini ve etnik yönleri olmakla her bakımdan izlenmesi ve değerlendirilmesi gerekmektedir. Doğu Türkistan’daki vahim durumunun giderek daha yaygın şekilde dünya siyasetinin, bölgesel/uluslararası kuruluşların, düşünce kuruluşlarının, kamuoyunun, basının ve insan hakları örgütlerinin ilgisini çekmeye başladığı görülmektedir. Bu ilginin artması halihazırda yeterli olmamakla birlikte geçmiş dönemlere nazaran memnuniyet verici ve olumludur” ifadelerine yer verildi.
"BİR TAKIM BATILI ÜLKELER..."
Doğu Türkistan’daki duruma İslam ülkelerinin hassasiyet göstermedikleri kaydedilen raporda, şunlar anlatıldı: “ Bu konularda öncülüğü genelde insan hakları örgütlerinin çektiği izlenmektedir. Bir takım batılı ülkeler de bölgedeki durumu yakinen izlemektedirler. Buna mukabil Türkiye başta olmakla İslam ülkeleri gelişmelere gerekli hassasiyeti göstermemekte, diğer bazı ülkeler de maalesef Çin’in etki ve baskılarına son derece açık bulunmaktadırlar.
Bu durum bilhassa BM gibi kuruluşlarda Çin’e karşı atılan adımları sulandırabilmekte, etkisizleştirebilmekte, Küba ve Belarus gibi ülkelerin Pekin’in tezlerini gündeme getirmelerine imkan verebilmektedir. Çin’nin bazı insan hakları teşkilatlarındaki güçlü temsili de bu hususta etkili olabilmektedir.”
2022 YILINDA DA SÜRMESİ BEKLENİYOR
Doğu Türkistan’daki insan hakları ihlallerinin 2022 yılında da sürmesinin beklenmesi gerektiği vurgulanan raporda, Çin bu alanlarda daha fazla ve artan şekilde eleştiri ve baskılarla karşı karşıya gelecektir” denildi. Ankara/ Fatih Erboz
Milyonlarca öğrenciyi ilgilendiriyor! Aylık en az bin 275 TL ödeniyor
Taliban, gencin saçını beğenmeyince sokak ortasında kesti!
Emeklilere yeni promosyon müjdesi! O bankadan emeklilere 3 bin TL’lik ek ödeme
Fahiş zamları eleştiren Ertuğrul Özkök'ten çok konuşulacak açıklama!