Dipsiz Göl eski berraklığına kavuşamıyor! Büyük utanç...

Dipsiz Göl eski berraklığına kavuşamıyor! Büyük utanç...

Gümüşhane'de bulunan Buzul Çağı’ndan kalma 12 bin yıllık Dipsiz Göl, çamura döndü. Jeoloji mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, "Gölün eski haline dönmesi çok zor" dedi.

Gümüşhane'de bulunan Dipsiz Göl adeta çamura döndü. Gölün eski haline dönmesi için çalışmalar başladı. Yol seviyesi ile birleştirilen göl alanı, taş ve toprak yığını haline döndü. Kazı sonrası toprak doldurularak kapatılan Dipsiz Göl'ün eski haline döndürülmesi için çalışma başlatıldı. 4 maddelik eylem planı kapsamında göl için alana dökülen, dayanıksız toprak çıkarıldı. Yerine ise suya dayanıklı kireçli ve killi toprak döküldü.

Silindirle tabanı hazırlanan göl alanına, yandaki dereden boru hatlarıyla doğal kaynak suyu verildi. Göl çevresinin flora ve endemik türlerinin korunmasına yönelik de çalışma gerçekleştirildi. Göle yakındaki doğal kaynaktan su verildi. 1 ay boyunca su verilen göl doldu, su tutmaya başladı ancak berraklığına kavuşamadı. Çamurlu haliyle göl, eski dokusundan uzak görünüme büründü.

dipsiz-gol-camur-gol-oldu-9273-dhaphoto8.jpg

"DİPSİZ GÖL ARTIK ÖLDÜ"

Gölün eski haline dönmesinin mümkün olmadığını söyleyen jeoloji mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, “Doğal ekolojik yapıyı yapay olarak yapmak mümkün değil çünkü göldeki koşullar kısa zaman içinde değil uzun jeolojik dönemde gelişmiş yapılardı. Göl suyunun bulanık olduğunu, eski özellikte olmadığını görüyoruz. Gölü besleyen sular yer altı ve yer üstü drenajı kazı nedeni ile tahrip edildi. Kazıda gölü besleyen drenaj sistemi yok edildi, doğal ekolojik yapı bozuldu. Dipsiz Göl artık ölmüştür” dedi.

dipsiz-gol-camur-gol-oldu-9273-dhaphoto4-003.jpg

DEFİNE BAHANESİ İLE İŞGAL EDİLDİ

Yapılanın hata olduğunu kaydeden Prof. Dr. Bektaş, “Bu hatadan ders çıkarılmalı. Bölgemizde bu göl gibi çok daha güzel ve büyük göllerimiz var. Bu gölleri korumamız lazım. Özellikle küresel iklim nedeni ile Doğu Karadeniz, Türkiye’nin en güzel yaşanabilir yerleri. Biz bu doğal güzellikleri turizme katabilirsek bu bölgenin yaşam kalitesi daha da çok artar” diye konuştu.

dipsiz-gol-camur-gol-oldu-9273-dhaphoto1.jpg

Yaylada yaşayan Hüseyin Fidan ise “Göl, define arama bahanesi ile işgal edildi, doğası bozuldu. Bakanlık el koyduktan sonra gölde güzel çalışmalar yapıldı. Buranın turizme kazandırılmasını bekliyoruz” dedi.(DHA)

dipsiz-gol-camur-gol-oldu-9273-dhaphoto11.jpg