Büyüme ve gelişmenin, vücut hacmi ve kütlesindeki artışı ifade ettiğini, boy, kilo, baş çevresi gibi ölçümlerle izlendiğini açıkladı. Bu ölçümlerin, sağlıklı çocuklar için belirlenen standart büyüme eğrileri ile karşılaştırılarak sapmaların erken tespit edilmesinin önemine değindi.
Dr. Tanır, gelişmenin ise hücresel ve doku seviyesindeki değişimler sonucunda ortaya çıkan olgunlaşma süreci olduğunu ve zihinsel, motor ve dil becerileri ile sosyal bilgilerdeki artışı içerdiğini ifade etti. Büyüme ve gelişmenin anne karnında başladığını ve ergenlik dönemi boyunca devam ettiğini vurguladı.
Büyümenin izlenmesinin, hastalıkların erken teşhis edilmesi, beslenmenin değerlendirilmesi ve büyüme sorunlarının erken dönemde tespit edilmesinde kritik bir rol oynadığını belirten Dr. Tanır, genetik faktörlerden hormonal değişimlere, beslenmeden çeşitli hastalıklara kadar birçok faktörün büyüme ve gelişmeyi etkileyebileceğini söyledi. Pek çok hastalığın ilk belirtisinin büyüme ve gelişmenin duraklaması olduğunu da vurguladı.
Sağlık Bakanlığı'nın "Erken Çocukluk Gelişimi ve Büyümenin İzlenmesi Programı"nın bu konuda önemli bir adım olduğunu ifade eden Dr. Tanır, programın sağlıklı büyüme ve gelişimi desteklemeyi ve erken müdahale imkanı sağlamayı amaçladığını belirtti.