Takvim Gazetesi ekonomi müdürü Faruk Erdem, yeni emeklilik sistemiyle ilgili önemli uyarılarda bulundu.
A Haber'e konuşan Faruk Erdem'in yeni emeklilik sistemiyle ilgili açıklamaları şöyle:
Tamamlayıcı emeklilikten kasıt şu, aslında devletin sunduğu sosyal güvenlik kurumundan kaynaklı bir emeklilik sistemimiz var zaten. Hani kamunun sunduğu onun yanında ikinci bir emeklilikten bahsediyoruz.
Bu ikinci emeklilik dünyanın çeşitli ülkelerinde uygulanıyor. Kimi ülkelerde mesleklere göre uygulanıyor. Mesela bizde de ona benzer sistemler var. İşte banka sandıklarını düşünebilirsin. OYAK sistemini düşünebilirsin. Böyle mesleki tamamlayıcı emeklilikler var. Bazı ülkelerde de bizdekine benzer bireysel sistemi gibi sistemler var. Bizde de şu anda bireysel emeklilik sistemi var.
Hani otomatik katılımlı bireysel emeklilik sistemi var. 45 yaşın altındaki çalışanlar otomatik olarak bu sistemin içine giriyorlar. Her ay maaşlarından brüt maaşlarının yüzde üçü kadar bir kesinti oluyor. Ancak iki üç ay içinde isterlerse bu sistemden çıkıyorlar. Dolayısıyla şimdi yeni getirilecek sistem aslında 2017'de Berat Albayrak'ın Hazine Maliye Bakanlığı döneminde de gündeme gelmişti ve çok da tartışılmıştı.
"TÜRKİYE'DE KIDEM TAZMİNATI SORUNU VAR"
O zaman Başbakan olan Sayın Cumhurbaşkanı ve tarafların anlaşması halinde hem kıdem tazminatı fonu hem de bireysel emeklilik sisteminin birleştirilmesi noktasında bütün paydaşların anlaşması gerekiyor demişti. O anlaşma olmadı ama bu bizim için bir zorunluluk. Özellikle kıdem tazminatı fonunun kurulması çünkü Türkiye'de kıdem tazminatı sorunu var. yüzde 80-85 Çalışma Bakanlığı'nın rakamlarıdır. Alamıyor insanlar kıdem tabii biz büyük şirketleri düşünüyoruz ama küçük şirketleri düşündüğünüz zaman ya da kıdem tazminatı alma sistemine baktığınız zaman zor. Dolayısıyla bu sürdürülemeyen bir sorun.
Bunun da çözümü aslında sistemde olacak. Ama önce şu, ikinci emeklilik niçin gerekli? Onu söyleyeyim. Çünkü sizin çalışırken bir yaşam standardınız var. Belli bir maaşınız var. Hem kamuda, hem de özel sektörde öyle düşün ama emekli olduğunuz zaman hem maaşınız biraz düşüyor. Dolayısıyla yaşam standardınız ve gelir seviyeniz düşmüş oluyor. Dolayısıyla bu standardı koruyacak, gelir seviyesini koruyacak bir sistem. Yani ikinci bir emekli maaşı sistemi.
HERKES ÇİFT EMEKLİ MAAŞI ALACAK BU SİSTEMLE
Şimdi herkes çift emekli maaşı alacak bu sistemle. Nasıl olacak? Önce Sosyal Güvenlik Kurumundan yine kamudan emekli olacak. Sonra da işte bu tamamlayıcı emeklilik sistemiyle birlikte ikinci bir emekli maaşı gelecek biz de otomatik katılım sistemi şu anda uygulanıyor ama dediğim gibi zorunlu değil. Bu zorunlu olduğu zaman sizin maaşınızdan yüzde üç kesilecek. İşte ne diyelim olacak bununla birlikte? Evet. Yani şu anda zorunlu değil. Zorunlu olduğu zaman zaten sistem oturacak.
VATANDAŞIN MAAŞINDAN YÜZDE ÜÇ KESİLECEK
Zorunlu kesin değil ama zorunlu olmak zorunda. Yani başka türlü çıktığın zaman sistem bozulacak. netice itibariyle burada vatandaşa vatandaşın maaşından yüzde üç kesilecek. Buna bir de işveren katkı yapacak. Ve zaten devlet katkısı var yüzde otuz. Yani üçlü bir prim ödeme sistemi olacak. Burada işverenin katkısı şöyle olacak: Kıdem tazminatını da bu şekliyle işveren her ay ödemiş olacak. Yani bugün baktığın zaman bir holdinge de baksan köşedeki bir lokantaya da baksan kıdem tazminatı için bir kaynak ayırmıyor. Yani çok sayıda insan işten çıktığı zaman ciddi bir mali maliyet oluyor.
2024 YILINDA DEVREYE GİRECEK
Dolayısıyla her ay onlar da bir katkı yapacak. Dolayısıyla bir formda paranız birikecek. Yani sizin maaşınızdan kesilecek. İşveren katkı yapacak. Devletin yüzde otuz katkısı var zaten. Fon da birikecek. Dolayısıyla sizin işverenle herhangi bir kıdem tazminatı sorununuz olmayacak. İşi değiştirdiğiniz zaman o paranızı da götürebileceksiniz. Burada emeklilik yaşı şu anda 56. Yani şu anda işe giren yani 2023 yılında işe giren bir erkek Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan 61 yaşında emekli olurken, burada 56 yaşında. Ya da 99 sonrası 60 olurken burada 56 yaşında ve on yılda emekli olacak. Şu anki sistemi söylüyorum. Bu yaş değişebilir. Dolayısıyla kıdem tazminatına da bir devlet garantisi gelmiş olacak ve hem kıdem tazminatı sorununuz çözülecek hem de ikinci bir emeklilik gelecek. 2024'tün sonunda bu sistemin devreye girmesi bekleniyor.