CHP’li Ali Gökçek: Bu utanç AKP'nin!

CHP’li Ali Gökçek: Bu utanç AKP'nin!

CHP İstanbul Milletvekili Ali Gökçek, 12 Ağustos Uluslararası Gençlik Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada "Gençlerin tek bir ortak hayalı var. O da Türkiye’den kaçıp gitmek. Bu utanç AKP’nin” dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Ali Gökçek, 12 Ağustos Uluslararası Gençlik Günü dolayısıyla yazılı açıklama yaptı. Gökçek’in açıklaması şöyle:

“GENÇLERDE MUTSUZLUK ORANI İKİ KATINA ÇIKTI”

“Saray’ın birkaç bin ayrıcalıklı genç nüfusunu bir kenara koyarsak, 21 yıllık AKP iktidarının yarattığı ekonomik, siyasal ve sosyal enkazın en ağır faturasını 26 milyon genç ödüyor. 2023 yılı Türkiye’sinde gençler mutsuz, kaygılı ve stresli. Gençler kendilerini yalnız, güvencesiz hissediyor. Yapılan bir araştırmaya göre 18-25 yaş arası gençlerin yüzde 63’ü fırsat verilmesi halinde başka bir ülkede yaşamak istediğini belirtiyor. TÜİK’in mutluluk istatistiklerine göre, 2003 yılında, yani AKP iktidarının ilk yılında, 18-24 yaş arasında mutsuzluk oranı yüzde 7.8 iken bu oran 2022 yılında 15.7’ye yani tam iki katına çıkmıştır. Başka bir araştırmaya göre ise Türkiye’deki gençlerin 5’te 1’i mutsuz, 4’te 1’i geleceği olumsuz algılıyor, 4’te 3’ü ise stresli.”

“GENÇ KADINLAR NE EĞİTİMDE NE İSTİHDAMDA”

“OECD ülkelerinde toplam işgücü ve işgücüne katılım oranlarına baktığımızda işgücüne katılım oranı Türkiye’de kadınlarda yüzde 40, erkeklerde ise yüzde 59,2. Buna göre Türkiye kadınların işgücüne katılım oranı sıralamasında OECD ülkeleri arasında son sırada yer alıyor. Gençlerde de tablo pek farklı değil. Örneğin TÜİK’in Temmuz ayında yayınlanan Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre işsizlik oranı 15-24 yaş arası erkeklerde yüzde 14,3, kadınlarda ise yüzde 22,3 olarak gerçekleşmiştir.

Bununla birlikte ne yazık ki gençlerin tek sorunu işsizlik ve gelecek kaygısı da değil. Gençler okul bitirse dahi iş bulabileceğine inanmadığı için eğitimden uzaklaşıyor ve eğitime olan güvenleri azalıyor. Ne istihdamda ne eğitimde olan gençlerin oranına (NEET) baktığımızda Türkiye’de 20-24 yaş arası ne eğitimde ne istihdam olan genç kadınların oranı yüzde 44’e yükselmiş. 15-19 yaş arası genç kadınlarda bu oran yüzde 21’dir. Öte yandan; ne eğitimde ne istihdam olan 20-24 yaş arası erkeklerin oranı yüzde 23, 15-19 yaş arası erkeklerin ise yüzde 13’tür.”