CHP'li Erdoğan Toprak: Derli toplu bir dış politika şart
Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki kazanımlarının son günlerde tartışmaya açık hale geliyor olması tartışmaları beraberinde getirdi. Libya’daki seçimlerin ertelenmesinin ardından mevcut hükümetin yerine Hafter ağırlıklı bir hükümet yapısının oluşacağı yönündeki beklentinin artıyor olması ve Doğu Akdeniz’de Katar’ın 5 numaralı parselde Güney Kıbrıs Rum kesimi ile arama yapması tartışmaların ana başlıkları.
CHP İstanbul milletvekili Erdoğan Toprak, Türkiye’nin bir an önce daha önce olduğu gibi derli toplu bir dış politika izlemesinin şart olduğunu belirterek, “ Öncelikle en yakınımızdaki Doğu Akdeniz’den başlayarak Türkiye dış politikada derli toplu bir noktaya gelmeli. Mevcut iktidar artık ülkeyi yönetmekte zorlandığı gibi dış politikayı götürmekte de zorlanıyor. Libya’da hükümet değişirse, Suriye’de yeni anayasa görüşmeleri için masa kurulduğunda ülkedeki yabancı güçler çıksın denirse Türk askeri de çıkmak zorunda kalır. Bu kapsamda tüm Doğu Akdeniz’deki çıkarlarımız ne olacak, düşünüldü mü? Doğu Akdeniz’de Türkiye yerine neden Katar arama yapsın?” dedi.
"LİBYA2DA ARTMAYA BAŞLADI"
Libya’da seçimlerin ertelenmesinin ardından güç dengelerinin yeniden oluşabileceğine dikkat çeken Toprak, şöyle konuştu: “ Şu anda Libya’da mevcut hükümetin içeresinde Hafter ile görüşme yapanlar var. Dolayasıyla Hafter güç kazanıyor mevcut ortamda diyebiliriz. Libya topraklarının büyük kısmında da zaten Hafter etkili. Dolayasıyla Hafter’in ağırlığı Libya’da artmaya başladı. Seçimlerin ertelenmesi bana göre geniş bir konsensüs arayışının sonucu olarak ortaya çıktı ülkede. Bu konsensüs sağlandıktan sonra seçimlerin yapılması ve yeni hükümetin kurulması olası görünüyor.
"MUTLAKA YÜRÜRLÜKTE KALMALI"
Yeni hükümetin de ağırlıklı olarak Hafter yanlısı olması bekleniyor. Böyle bir durum oluşmuş durumda. Bu ortamda Türkiye’nin Libya üzerinden Doğu Akdeniz’de elde ettiği kazanımların kilit noktası Libya ile imzalanan Deniz yetki Antlaşması’nın durumunun da riske girmesi durumu oluşuyor. Bu antlaşmanın geçerliliğini koruyabilmesi için iktidarın oluşacak yeni durumu çok iyi analiz edip ona göre hareket etmesi gerekiyor bana göre. Bu antlaşma mutlaka yürürlükte kalmalı, rafa kalkmamalı. Bunu görmek durumundayız böyle bir risk oluşuyor.”
LİBYA’DA YABANCI ESKERLER ÇIKSIN DİYECEKLER
Libya’da yeni hükümetin oluşmasıyla birlikte Türkiye’nin oradaki mevcut askeri gücünün durumunun da riske girmesi söz konusu olduğunu kaydeden toprak, “ Yeni hükümetin kurulmasıyla birlikte yabancı askerlerin ülkeyi terk etmesi söylemi gündeme gelecek. Şu anda ülkede Türkiye ve Rusya’nın güçleri bulunuyor. Türkiye orada eğitim destek faaliyetlerinde bulunuyor. Ancak, Türkiye oradaki gücünü çekerse yani bu güç Türkiye’ye dönerse ne olacak? Bu durumu karşısında nasıl bir politika izlenecek şimdiden bunun hesabı yapılıyor mu? Bunların dikkate alınması gerekir, Doğu Akdeniz’deki kazanımların korunabilmesi için.
Ayrıca Suriye’de yeni anayasa çalışmaları tekrar başladığında yine ülkedeki yabancı güçlerin çıkması gündeme gelecek. Burada da Türkiye’nin güçlerini çekmesi istenecek, burada nasıl bir politika izlenerek Türkiye’nin milli çıkarları korunacak, hazırlık yapılıyor mu iktidar tarafından. Bunu soruyoruz çünkü bu konu bölge Türkiye’nin milli çıkarları açısından ve yine Doğu Akdeniz’deki milli çıkarlarımız açısından büyük önem taşıyor” diye konuştu.
"TÜRKİYE DOĞALGAZ AÇISINDAN RUSYA'YA BAĞIMLI"
Doğu Akdeniz’de 5 nolu doğal gaz sahasında Katar ile Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nin arama yapmasının da Türkiye açısından sorun teşkil ettiğine dikkat çeken Toprak, “ Türkiye’nin yerine Katar Güney Kıbrıs Rum kesimi ile birlikte arama yapıyorsa burada bir sorun var demektir dış politika açısından. Doğu Akdeniz’de 3 trilyon dolarlık hidrokarbon yatağı olduğu belirtiliyor. Bu hidrokarbon yataklarının yüzde 20’sini Türkiye işletse elde edeceği gelir 600 milyar dolar. Bunun anlamı Türkiye’nin enerjide Rusya’ya olan bağımlılığından kurtulması demektir.
Şu anda Türkiye enerji açısından özellikle de doğalgaz açısından Rusya’ya bağımlı durumda. Türkiye yerine Doğu Akdeniz’de neden katar arama yapsın? Sonuçta Türkiye’de iktidar daha önceki dönemlerde olduğu gibi derli toplu bir dış politika izlerse sonuç alır. Türkiye’de iktidar izlediği dış politikalarla kendiliğinden tartışma alanları yaratıyor. Çatışmacı olmak yerine, diplomasiye dayalı bir hassasiyet ile dış politika oluşturulsa Türkiye kazanacak” ifadelerini kullandı. Ankara / Fatih Erboz
En yüksek kur korumalı vadeli TL mevduat faizi hangi bankada? İşte, güncel banka faiz oranları
Koronavirüsün sonu geliyor mu? Dikkat çeken açıklama geldi
Asgari ücret zammını daha önceden bilmişti! Bu sefer de zamlı emekli maaşları ağzından kaçırdı
Özer Sencar canlı yayında erken seçim için tarih verdi
Başvuru şartları belli oldu! SSK, Bağ-Kur ve tüm emeklilere müjde! Geri ödemesiz para yatacak