3.5 milyar verip 100 milyar kazanacak
AKP’ye yakınlığı ve en çok kamu ihalesi alan şirket olarak bilinen Cengiz Holding, yeni bir maden ihalesi ile dikkatleri üzerine çekti.
CHP Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, Samsun’daki maden sahası için yapılan ihalede aranan tek şarta dikkat çekerek, Cengiz Holding’e ilişkin önemli açıklamalar yaptı.
Yavuzyılmaz, Sinop’un Boyabat ilçesi Karaburun bölgesinde yer alan maden için 3,5 milyar lira bedelle ihale düzenleneceğini belirterek 15 Ekim günü yapılacak ihale öncesinde konuştu.
Sözcü gazetesinden Başak Kaya’nın haberine göre, Yavuzyılmaz ihalenin Cengiz Holding’e verileceğini iddia etti.
BU TESİS, SADECE CENGİZ HOLDİNG’DE VAR
Yavuzyılmaz ihaleyle ilgili şu noktalara dikkat çekti:
Bu alanda bizzat MTA tarafından belirlenen 13.3 milyar dolarlık bakır, altın ve çinko rezervi var. İhaleyi 3.5 milyara alacak olan şirket 10 yıl üretim yapacak, 100 milyar lira değerinde maden elde edecek ve bunun sadece yüzde 1’ini MTA’ya verecek. Şartnamede ihaleye girecek firmanın izabe tesisine sahip bulunması hükmü var. Bakırı zenginleştiren bu tesis, sadece Cengiz Holding’de var. İhaleye tek firma katılsa ve rekabet oluşmasa bile, izabe şartı nedeniyle maden sahasını Cengiz Holding ya da onun adına girecek firma alacak.
“AKP SAYESİNDE 33 MİLYON DOLARA DEVRALDI”
Cengiz Holding’in bakır üretimi yapan bu tesisi 2004’te AKP sayesinde devletten özelleştirme yoluyla 33 milyon dolara devraldığını belirten Yavuzyılmaz “Bu şekilde yapılan ihalelerde Cengiz Holding’i devasa bir avantaja kavuşturuyor. Bu şekilde yapılan ihalelerle bakır maden sahalarını adeta topluyor. Kendisi doğrudan ihaleye girerek de alabiliyor, kendisini gizlemek istediğinde ise bir başka şirket aracılığıyla da” dedi.
"HİÇBİR AVANTAJLI DURUM YOK"
CHP Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz’ın bu iddialara cevap veren Cengiz Holding ise şu açıklamayı yaptı: İhale ve şartnamesi hakkında şirketimiz, kamuoyu ile eş zamanlı bilgi sahibi olmuştur. Bahse konu ihale, maden mevzuatı hükümlerinde öngörüldüğü şekilde kapalı teklif ve açık artırma ihale usulüne göre yapılacaktır. Dolayısıyla bu konuda mevcut bulunan izabe tesisin kapasitesinin artırılması veya belirlenen sürede tesis kurulacağının taahhüt edilmesi arasında ihalenin kazanılması açısından hiçbir avantajlı durum bulunmamaktadır. Öte yandan tüm dünyada; aralarında madenciliğin de bulunduğu bazı stratejik alanlarda yapılan ihalelerde, ürünün yarı mamul olarak yurt dışına satılmasını önlemek ve katma değeri ülkede tutmak için uç ürün tesisi şartı aranmaktadır.