Çalışanların yüzde 44’ü bir yıl içinde iş değiştirmeyi düşünüyor

Çalışanların yüzde 44’ü bir yıl içinde iş değiştirmeyi düşünüyor

Kolay İK ve Moodivation iş birliğiyle gerçekleştirilen "2023 Türkiye Çalışan Deneyimi Araştırması," 1.244 katılımcı üzerinden elde edilen verilere göre, çalışanların yüzde 54'ü mevcut iş yerlerinde kariyerlerini ilerletemeyeceklerini düşündüğünü açıkladı.

Türkiye'nin öncü SaaS modeli insan kaynakları platformu Kolay İK ve Türkiye'nin ilk çalışan deneyimi platformu Moodivation iş birliğiyle gerçekleştirilen "2023 Türkiye Çalışan Deneyimi Araştırması" sonuçları açıklandı. Toplam 1.244 çalışanın katıldığı araştırmada, Türkiye'nin yedi farklı bölgesindeki çeşitli sektör ve ölçeklerdeki şirketlerden elde edilen verilerle çalışan bağlılığı, iş yerlerindeki olumlu ve olumsuz faktörler incelendi. Araştırma aynı zamanda Türkiye'de ilk kez Çalışan Tavsiye Skoru (E-NPS) hesaplaması da içermektedir.

UNVAN YÜKSELDİKÇE BAĞLILIK ARTIYOR

Araştırmaya göre yaş ve cinsiyet gruplarına bağlılıkta belirgin bir değişiklik gözlenmezken, unvanların yükseldikçe bağlılığın arttığı tespit edildi. Çalışanların bağlılık oranı %67, ekip liderlerinin %69, müdürlerin %70 ve üst düzey yöneticilerin ise %77 olarak ölçüldü.

ÇALIŞANLAR İŞLERİNİ ANLAMLI BULUYOR

Araştırmada en yüksek sonuçlar, anlam ve takım uyumu kategorisinde elde edildi. Katılımcıların %73'ü yaptıkları işi anlamlı bulduklarını belirtirken, bu oran 35 yaş altı çalışanlarda %68'e düştü. Çalışanların %68'i iş yerindeki arkadaşlarıyla iyi bir takım olduklarını düşündüklerini ifade ederken, %57'si kendilerini çalıştıkları kuruma ait hissetiklerini belirtti. Ayrıca, katılımcıların %56'sı kuruma yaptıkları katkının takdir edildiğini söyledi.

HER İKİ ÇALIŞANDAN BİRİ KARİYERİNİ İLERLETEMİYOR

Araştırmaya katılanlara mevcut iş yerlerinde kariyerlerini ilerletmek için bir yol görüp görmedikleri sorulduğunda, her iki çalışandan biri (%54) mevcut iş yerlerinde kariyerlerini ilerletemeyeceğini düşündüğünü ifade etti. Ayrıca, her 100 çalışandan 44'ü önümüzdeki bir yıl içinde iş değiştirmeyi planlıyor.

ÇALIŞANLARIN TALEBİ ADİL VE İLETİŞİMİ GÜÇLÜ BİR İŞ YERİ ORTAMI

Araştırma sonuçlarına göre, çalışanların %58'i iş yerlerinde herkese her zaman adil davranılmadığını düşünüyor. %50'si iş yerlerinde iletişim kültürü ve şeffaflık olmadığına, %54'ü ise şirketlerinin zihinsel esenliğe önem vermediğine dikkat çekiyor.

UZAKTAN ÇALIŞANLAR DAHA POZİTİF

Rapora göre, uzaktan ve ofisten çalışanların mevcut işlerinden ayrılmayı isteme oranları benzerken, uzaktan çalışanlar diğer alanlarda daha pozitif bir tablo çiziyor. Uzaktan çalışanların %63'ü, hibrit çalışanların %46'sı ve ofis çalışanlarının yalnızca %36'sı iş yerlerinde şeffaf bir iletişim kültürü olduğunu söylüyor. İş ve özel hayat dengesini kuranların oranı uzaktan çalışanlarda %67 iken, hibrit çalışanlarda %57'ye, ofisten çalışanlarda ise %51'e düşüyor. Uzaktan çalışanların %60'ı, hibrit çalışanların %49'u, ofis çalışanlarının ise %42'si iş yerlerinde esenliğe önem verildiğini belirtiyor.

TÜRKİYE'NİN İLK E-NPS SONUCU EKSİ ÇIKTI

Araştırmada ayrıca Türkiye'nin ilk 'Çalışan Tavsiye Skoru' (E-NPS) hesaplandı. Çalışanların %29'u iş yerini tavsiye ederken, %39'u olumsuz bildirimde bulundu. Bu sonuçlara göre Türkiye'nin E-NPS sonucu eksi 10 olarak ölçüldü. Raporda ayrıca 2023 yılında İngiltere'de bu skorun 3, ABD'de ise 24 olduğu belirtildi.