Kurban Bayramı öncesi piyasanın hareketlendiği bir dönemde, alıcılarını bekleyen kurbanlıkların fiyatları oldukça yüksek seviyelere ulaştı
Geçen yıl ortalama 7 bin TL civarında satılan küçükbaş kurbanlıklar, bu yıl 15-25 bin TL arasında alıcı buluyor. Büyükbaş kurbanlıkların ise geçen yıl 60 bin TL'ye satılanları, bu sene 100 bin TL'den başlayarak 300 bin TL'ye kadar yükseliyor. İstanbul'un Eyüpsultan, Başakşehir, Sancaktepe, Ataşehir ve Pendik gibi bölgelerinde hayvan kesim alanları kurulurken, vatandaşların bu alanlar dışında kurban kesmeleri yasak.
Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı, büyükbaş kurbanlık kesim fiyatının 5 bin TL olduğunu belirtirken, her kasabın kurban kesemeyeceğini ve bu işin ehli olmayanlar için riskli olduğunu vurguladı. Bayram boyunca birçok kasabın gece yarısına kadar açık olacağını da sözlerine ekledi.
KESİM SONRASI ETLER DİNLENDİRİLMELİ
Belediyelerin mezbaha kesicisi kasapları görevlendirdiğini dile getiren Yardımcı, kesim alanlarında hijyen koşullarının sağlandığını ve veterinerlerin denetimlerinin yapıldığını belirtti. Ayrıca, etlerin sıcak havalarda poşetlenmemesi gerektiğini ve kesim sonrası etlerin uygun bir ortamda dinlendirilmesi gerektiğini ifade etti.
KESİM İŞLEMİ UZMANLAR TARAFINDAN YAPILMALI
Türkiye Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Başkanı Nihat Çelik, büyükbaş hayvanlarda kesim öncesinde dikkat edilmesi gereken noktalara değinerek, hayvana eziyet edilmemesi ve kesim işleminin uzman kişiler tarafından gerçekleştirilmesi gerektiğini vurguladı.
İstanbul'daki kurban pazarları arasında bu yıl en dikkat çeken isim, Sakarya'dan getirilen ve bir ton 200 kilogram ağırlığındaki Kral isimli boğa oldu. Kral'ın sahibi Cüneyt Taş, bu devasa boğayı Ağrı'dan satın aldıklarını ve ona özenle baktıklarını ifade etti.
Kurban Bayramı'nda bir devenin kesilmesi için 5, sığır veya mandanın 2, koyun ve keçilerin ise bir yaşında olması gerekiyor. Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, vekaletle kurban kesim bedelini 11 bin 750 TL olarak belirlediklerini duyurdu.