BTÜ’den ithalat süresini kısaltacak buluş

BTÜ’den ithalat süresini kısaltacak buluş

BTÜ, dünyada ilk olan bir analiz metodu geliştirdi. Bu metot, tekstil ürünlerinin türünü hızlı ve düşük maliyetle belirleyerek gümrük denetimlerini kısaltacak.

BTÜ'de geliştirilen dünyada ilk olan hızlı ve ekonomik "lif kompozisyon analiz metodu" Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillendi. Ardından ABD tarafından da tescil edilerek BTÜ'ye ait ilk uluslararası patent oldu. Bu yöntem, yüksek lisans tezi kapsamında geliştirildi. Tekstil malzemelerinin lif içeriğini hızlı ve ekonomik bir şekilde belirleyebiliyor. Diğer testlerle karşılaştırıldığında çevreci ve düşük maliyetli olan bu metot, kumaşların lif oranlarını yarı yarıya daha kısa sürede ölçebiliyor. Çevreye zararlı kimyasallar içermiyor. Metotun tekrarlanabilirliği de yüksektir ve BTÜ'de Polimer Malzeme Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kenan Yıldırım tarafından geliştirildi.

BTÜ’den ithalat süresini kısaltacak buluş

Prof. Dr. Kenan Yıldırım, günümüzde tekstil malzemelerinin lif karışım oranlarının TS EN ISO 1833 standardına göre kimyasal ayırma metodu ile belirlendiğini belirtti. Ancak bu yöntemin çevre kirliliği yaratan, yavaş ve yüksek maliyetli olduğunu ifade etti. Kendi geliştirdikleri metodun ise yeşil mutabakata uygun, rekabetçiliği koruyan, güçlendiren bir test ve analiz yöntemi olduğunu vurguladı. Yıldırım, mevcut metotlarda kompozisyon analizinin 2 gün sürebildiğini ve çözücülerin doğaya zarar verebileceğini açıkladı. Yeni metodun ise daha hızlı, çevre dostu ve maliyet açısından daha avantajlı olduğunu belirtti.

BTÜ’den ithalat süresini kısaltacak buluş

Prof. Dr. Yıldırım, BTÜ'nün geliştirdiği uluslararası patentli metot ile DSC cihazı kullanılarak kolay, hızlı ve düşük maliyetli bir lif kompozisyon analizi yapılabildiğini belirtti. Ayrıca, bu analiz için özel olarak yazılan bir bilgisayar programıyla hesaplamanın bilgisayar üzerinden yapılabildiğini ve analizin yalnızca yarım saat sürdüğünü ifade etti. Bu yeni metotun polyester karışımlı tüm tekstil malzemelerine uygulanabilir olduğunu ve metot validasyonunun yapıldığını da ekliyor.