Bozuk süt nasıl anlaşılır?

Bozuk süt nasıl anlaşılır?

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın açıkladığı listeden sonra gıda ürünlerindeki hilelerin nasıl anlaşılabileceği merak konusu oldu. O ürünler arasında en hassas olanlardan biri de süt ve süt ürünleri. Peki süt ve süt ürünlerinin kaliteli olup olmadığı, ya da bozulup bozulmadığı nasıl anlaşılır? İşte detaylar…

Süt alırken bunlara dikkat!

Tarım ve Orman Bakanlığı önceki gün, içeriğinde taklit olan ve yapımında sahtelik unsuruna rastlanan ürünlerin listesini yayınladı. Bakanlığın açıklamasının ardından vatandaşların aklında da birçok konuda merak oluştu. Peki, çabuk bozulma özelliği ile öne çıkan sütün kalitesini nasıl anlayabiliriz? Aldığımız sütü hangi koşullarda tüketmeliyiz? Sütün bozulması demek, içeriğindeki mikroorganizmaların sütün şekerini tüketmesi ve bitmesi sürecine denir. Isıl işlemler uygulanarak içeriğindeki mikroorganizmalardan arındırılarak sütün ömrü uzatılabilse de ömrünün sonunda veya havayla temas ettiğinde ya da  uygun koşullarda saklanmadığında süt daha kısa sürede bozulur. Sağlıklı süt tüketimi için ise sütün bozulduğunu anlamak önemli. Sütün bozuk olup olmadığını anlamak için kıvamına, kokusuna, rengine ve tadına bakılabilir.

RENGİ VE KOKUSU NASIL OLMALI?

Uzmanlar, sütün akıcı bir şekilde olması gerektiğini belirtiyor. Bozulmaya başlayan sütün kıvamı yoğunlaşır. Bozuk halde çok bekletilen sütün yoğurt kıvamına geldiği bile görülür. Ayrıca bozulan süt, kısık ateşte pişirildiğinde dibe çöker veya topaklanma yapar. Sütün bozulup bozulmadığını anlamak için koklamanın en etkili yollardan biri olduğu kaydediliyor. Bozulan sütün kokusu değişir ve kötü kokar. Kokunun ise ekşi olması gerekiyor.  Beyaz renkte olan süt, bozulmaya başlamasıyla birlikte sarılaşmaya da başlar. Bozulma sürecinde bekleme süresi uzadıkça süt mavimsi ve kırmızımsı renge dönüşür. Ayrıca sütün üzerinde köpükler oluşmaya başlar ve tadı acılaşmaya başlar.