Dün yaşanan yükselişler ile Borsa İstanbul, 8 bin 562 puan ile tarihi zirvesini görürken, günü 8 bin 513 puan ile kapatan BIST100 endeksi tüm zamanların en yüksek kapanışını gerçekleştirerek çifte rekor kırdı.
Türkiye üzerine yayımladığı raporlar ile öne çıkan ve ekonomi piyasalarının dikkatle takip ettiği dünyanın en büyük bankası JPMorgan, bugün yayımladığı "JP Morgan - CEEMEA Strategy: Adding Turkish exposure to the Top 10" başlıklı rapor ile Türkiye ekonomisine yönelik dikkat çeken verileri aktarırken, borsa yatırımcıları hakkında önemli uyarılarda bulundu.
KKM'DEN ÇIKAN PARA BORSAYA GİDERSE NE OLUR?
Türkiye'de değişen ekonomi yönetimiyle birlikte başlayan parasal sıkılaşma sürecinin altını çizen banka, ileriye yönelik umut verici adımlar atılmasına karşın Türkiye'nin hala kırılgan bir ekonomi olmaya devam ettiğini belirtti.
Yayımlanan raporda en dikkat çeken bölüm ise, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından geçtiğimiz aylarda başlatılan Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasına yönelik tasfiye adımları oldu.
5 haftadır düşüş gösteren KKM'ye dikkat çeken uzmanlar, bankaların son aylarda mevduat faizlerini yükseltmesinin borsa için bir tehlike olduğuna dikkat çekerken, KKM'de beklenen tasfiye sürecinin planlandığı gibi devam etmesi halinde Kur Korumalı Mevduat havuzunda bulunan 125 milyar dolara yakın paranın bir bölümünün Borsa İstanbul'a yönelmesinin muhtemel olduğuna işaret etti.
BORSA ENDEKSİ HIZLA 10 BİN PUANI GEÇEBİLİR
Türkiye'deki yatırımcıların ve uluslararası fon sahiplerinin, 28 Mayıs sonrası değişen ekonomi modeline ve yeni para politikalarına güvenmesi ve KKM'nin istenilen hızda boşaltılması halinde, yüksek Türk lirası mevduat faizlerine rağmen KKM'den çözülecek paranın bir kısmının borsaya yönelmesi bekleniyor.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) 29 Eylül'de yayımladığı rapora göre KKM havuzundaki toplam mevduat, 3 trilyon 304 milyar 429 milyon lira seviyesinde. Ekonomistler, bu paranın dikkate değer bir bölümünün Borsa İstanbul'a yönelmesi halinde BIST100 endeksinde hızlı bir şekilde 10 bin puanın üzerine ataklar gerçekleşebileceğine dikkat çekiyor.
KKM'den tasfiye için gün aşırı yeni düzenlemeler hayata geçiren Merkez Bankası, söz konusu tutarın döviz tevdiat hesaplarına yönelmesini engellemek için bankalara örtülü şekilde mevduat faizlerini artırın talimatı göndermekte.
TÜRK EKONOMİSİNİN KADERİNİ BELİRLEYECEK
Türkiye ekonomisinin geleceğine yönelik en büyük belirsizliği oluşturan uygulamanın ne şekilde tasfiye edileceği, yatırım araçlarının ilerleyen aylarda nasıl bir performans izleyeceğinin en büyük göstergesi olacak.
KKM'de bulunan toplam paranın büyüklüğü, uygulamadan çıkış esnasında dövize olan kaymanın kontrol edilememesi halinde yeni bir dolar krizinin yaşanmasına neden olabileceği gibi, borsada yaşanan yükselişin yerli yatırımcıyı ikna etmesi ve yabancı fon girişlerinin hızlanması halinde ise uzmanlar Borsa İstanbul'da 2024 yılı için 15 bin puan hedefinin oldukça muhtemel olduğu belirtmekte.